PoradyTop 10

Czym się różni Thermonix TM6

Thermomix jest wszechstronnym urządzeniem kuchennym, który łączy w sobie wiele funkcji niezbędnych urządzeń i przyrządów do przygotowania pysznych i zdrowych dań w szybkim czasie. Jego największą zaletą jest to, że to właśnie on robi całą robotę: miesza, gotuje, miksuje, podgrzewa, sieka, do tego wyrabia ciasto do pizzy czy na chleb. Choć to oczywiście nie wszystkie funkcje tego urządzenia, każdy model zaskakuje nas nowymi możliwościami. Przygotowanie w nim potraw jest szybkie, proste i przyjemne, a uzyskane posiłki są smaczne, zdrowe, nie zważając na to, czy przygotował je początkujący adept sztuki kulinarnej, czy też wybitny kucharz z wieloletnim stażem i doświadczeniem.

Thermomix jest urządzeniem wielofunkcyjnym, który łączy w jednej kompaktowej obudowie, aż 20 innych. Dla osób ceniących sobie wygodę i przestrzeń, zaletą jest jego budowa, która zajmuje niewiele miejsca na blacie kuchennym, a do tego pasuje do każdego wnętrza.

Jakie funkcje ma Thermomix TM5?

Ważenie – dzięki wbudowanej wadze, możliwe jest ważenie produktów bezpośrednio w naczyniu miksującym. Daje możliwość ważenia jednego produktu po drugim, nawet podczas gotowania, mieszania, pieczenia. Jest to bardzo łatwe wystarczy tylko ponownie ustawić wagę używając przycisku tara. Bardzo przydatna funkcja szczególnie podczas przyrządzania ciast, deserów, muffinek lub ulubionych wypieków. Waga w Thermomix TM5 odmierza minimalnie z dokładnością tylko do 5g czyli 1 łyżeczki.

Siekanie – urządzenie sieka twarde warzywa, ale również mięso i zioła. Dzięki funkcji regulacji obrotów możemy decydować jak drobno lub grubo posiekać dany produkt.

Mielenie – możliwe jest uzyskanie idealnie zmielonej kawy, cukru pudru u nas oczywiście z ksylitolu, ziaren lub orzechów na mąkę, a nawet nasion maku do naszego ulubionego makowca. Mielenie najlepiej wykonywać na pozycji obrotów 9 – 10.

Blendowanie – dzięki tej funkcji możemy przygotować, odżywcze smoothie, poranną smoothie bowl, czy też ulubione domowe lody z samych naturalnych składników i bez cukru.

Miksowanie – pozwala na połączenie kilku składników w szybkim czasie, co pozwala na przygotowanie np. ciast do naleśników, muffinek, czy past kanapkowych. Miksowanie najlepiej wykonywać na pozycji obrotów 6 – 10.

Gotowanie – daje możliwość przygotowania pysznych zup, o kremowej konsystencji. Obroty wsteczne pozwalają natomiast na ugotowanie dań takich jak risotto czy kaszotto, aby składniki gotowały się równomiernie, obroty powinny być ustawione na łyżkę.

Gotowanie na parze w przystawce Varoma i koszyczku – gotując ziemniaki w koszyczku, można jednocześnie przygotować ulubione warzywa w dolnej części przystawki Varoma, a w górnej części przystawki Varoma np. pstrąga w papilotach. Danie na Varoma 3 w 1 i obiad na parze gotowy w Thermomix TM5.

Gotowanie w niskich temperaturach +37°C – pozwoli na przygotowanie posiłków z diety Raw Food, czyli diety bazującej na surowych posiłkach o maksymalnej temperaturze podgrzewania do 46°C. Żywność niegotowana zapewnia żywe enzymy i najwyższą możliwą wartość odżywczą, jak również jest to dieta, która bogata jest w naturalne probiotyki. Zwolennicy uważają, że surowa dieta poprawia ogólny stan zdrowia i odporność, zapobiega chorobom zwyrodnieniowym, spowalnia efekty starzenia, dodaje energii i równoważy emocje.

Podgrzewanie potraw w zakresie 37°C do 98°C – Podgrzewanie potraw, roztapianie czekolady, przyrządzanie sosu holenderskiego dzięki tej funkcji staje się być łatwe. Zawsze używać z funkcją mieszania w wybranej temperaturze.

Mieszanie – dzięki tej funkcji unikniemy przypalaniu się potraw do spodu, jak również w szybki sposób możemy wymieszać wszystkie składniki na naszą ulubioną sałatkę. Mieszanie wykonuje się zawsze na funkcji obroty wsteczne.

Ubijanie – korzystając z motylka ubijesz idealną, sztywną pianę z białek, chyba nie ma lepszego, łatwiejszego i szybszego sposobu. Wraz z tą funkcją staniesz się mistrzem biszkoptów. Wystarczy na noże miksujące założyć motylek i ustawić obroty 2 do 4, a Thermomix TM5 sam ubija.

Emulgowanie – pozwoli Ci na przygotowanie domowego majonezu, wymagających emulsji, pysznych dresingów do sałatek. Funkcja ta pozwala również na przygotowanie pysznych sosów i farszów. Emulgowanie na pozycji obrotów 3-5.

Wyrabianie ciasta z użyciem interwału – dzięki wbudowanemu trybowi interwału, urządzenie powtarza czynność wyrabiania ciasta. Obraca go zgodnie z ruchem wskazówek zegara i przeciwnie do niego. Co pozwala na optymalne wyrośnięcie ciasta na chleb, pizzę, ciasteczka i torty.

Kontrolowane podgrzewanie – czujnik w naczyniu miksującym pozwala na regulację temperatury w zakresie 37°C a 120°C w modelu TM5, natomiast w starszym modelu TM31 do 100°C.

Planowanie czasu – pozwala na samoistne gotowanie z Thermomix TM5, po upływie czasu ustawionego na ekranie dotykowym, gotowanie zakończy się, a pomocny sygnał dźwiękowy poinformuje nas, że nadszedł czas na następny krok w przepisie lub koniec gotowania.

Duszenie – Wystarczy tylko ustawić wymaganą temperaturę i nałożyć pokrywę naczynia miksującego wraz z miarką, aby zapobiec szybkiemu ulatnianiu się pary podczas gotowania.

Gotowanie z osłoną noża – jest to funkcja, która pojawiła się z Thermomix TM6, ale dzięki zakupowi osłony noża jest możliwa również w Thermomix TM5.

Thermomix TM6

Jakie funkcje ma nowy Thermomix TM6?

Karmelizowanie – domowe lizaki, krówki i karmel, ta nowa funkcja Thermomix TM6 właśnie nam to umożliwia. Chcesz przejść na dietę bezcukrową, nie ma nic prostrzego bo to właśnie ty teraz decydujesz o składzie Twoich słodyczy.

Fermentowanie – staje się łatwe z nową funkcją Thermomix TM6, przygotuj na śniadanie swój domowy jogurt, śmietanę czy ser. Idealna funkcja dla wszystkich wegan, którzy chcą robić wegańskie sery i jogurty. Wprawdzie fermentowanie jogurtu zajmie 12 godzin, ale bez obaw z nowymi funkcjami TM6 program 12 godzinny jest już możliwy.

Sous vide – znane jako długie gotowanie w niższych temperaturach, to kolejna nowa funkcja Thermomix TM6. Wraz z nią poznacie tajemnice najlepszych restauracji i szefów kuchni oraz sekrety kuchni Francuskiej. Funkcja ta polega na gotowaniu próżniowym i wymaga dwóch podstawowych rzeczy – wody i próżni. Aby przygotować produkty metodą sous vide, należy zapakować je w specjalną torebkę próżniową wykonaną z plastiku odpornego na działanie wysokich temperatur, a następnie zanurzyć w gorącej wodzie (lub parze wodnej) na określony czas. Temperatura wody w Thermomix TM6 jest perfekcyjnie kontrolowana i nigdy nie przekracza 100°C. W zależności jaki produkt godujemy określony zostaje czas i temperatura gotowania.

cielęcina: 65 ÷ 68º C
wołowina: 58 ÷ 60 ºC
wieprzowina: 65 ÷ 66 ºC
drób: 65 ÷ 71 ºC
ryby: 58 ÷ 60 ºC
warzywa: 80 ÷ 85 ºC

W Thermomix TM6 funkcja to jest możliwa do temperatury 85ºC i czasu maksymalnego 12 godzin. Do mniejszych porcji używamy koszyczka, a do większych osłony noża.

Wysokie temperatury – ta nowa funkcja Thermomix TM6 dostępna jest tylko z panelu przepisu z platformy Cookidoo. Funkcja wysokie temperatury, to pełny program podsmażania, rumienienia, gdzie temperatura osiąga nawet 160 ºC, noże kręcą się na różnych obrotach i z różną częstotliwością. Zainstalowane ograniczenie czasowe dba o nasze bezpieczeństwo i chroni przed przypalaniem. Oczywiście funkcje programu na wysokich temperaturach można powtórzyć, aż do osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia. 

Wolne gotowanie – funkcja z osłoną noża miksującego w trybie wolne gotowanie, pozwala na utrzymanie temperatury 98 C, przez długi czas (nawet do 8 godzin). Przygotują szarpaną wołowinę lub policzki wołowe, które rozpływają się w ustach.

Mycie wstępne – choć funkcję tą możemy również ustawić ręcznie w Thermomix TM5, jako nową funkcję w Thermomix TM6, mycie wstępne jest wprowadzone jako gotowy program, w którym możemy wybrać stopień zabrudzenia naczynia miksującego np. po tłuszczu, po przypaleniu, po cieście, po karmelu itp.

Większość artykułów jest właśnie o tych nowych funkcjach TM6, ale tak naprawdę jest więcej udogodnień i ulepszeń w nowej wersji Thermomix. Pojawiły się również gotowe programy takie jak: gotowanie ryżu, gotowanie jajek, szybkie miksowanie bez chlapania, podgrzewanie bez ustawiania czasu i czajnik. Dzięki nim przepisy nabiorą nowego wyglądu, a wszystkim użytkownikom będzie łatwiej korzystać z nowego urządzenia TM 6.

Co jeszcze kryje w sobie nowy Thermomix TM6?

Gotowanie jajek – nowa funkcja dostępna z panelu programu i bez użycia koszyczka. Szybko wybierasz, na jakie jajka masz dziś ochotę, a thermomix je dla ciebie przygotuje.

Gotowanie ryżu – nowa funkcja dostępna z panelu programów.

Szybkie miksowanie bez chlapania – dzięki nowej osłonie przed rozpryskiwaniem, twoja kuchnia pozostaje czysta, a ty nie musisz stać przy thermomix kiedy robi twoją ulubioną zupę krem.

Dodatkowe ustawienia dźwięku i czasu gotowania – sam możesz decydować jakie sygnały dźwiękowe chcesz otrzymywać, ich siłę i powtarzalność.

Podgrzewanie bez ustawiania czasu – dzięki czujnikowi temperatury nie musisz już ustawiać czasu, ale tylko temperaturę jaką chcesz osiągnąć. Sprawdza się to idealnie w przypadku dań dla maluszków, gdzie dokładnie podgrzejesz potrawę do temperatury w jakiej nadaje się idealnie do spożycia.

Czajnik – podgrzewanie wody do ustawionej temperatury, aby zaparzyć Twoją ulubioną zieloną herbatę.

Automatyczne aktualizacje – Thermomix sam aktualizuje nowe funkcje wprowadzane przez Vorverk, to wszystko dzięki połączeniu do wifi.

Dodatkowo nowa kopystka, która jest miększa i pozwala na lepsze wyciągnięcie dań z misy oraz nowa miarka, która jest bardziej dopasowana do pokrywy naczynia miksującego.

Jak widzicie nowe funkcje Thermomix TM6 to nie tylko karmelizowanie, fermentowanie, sous vide, mycie wstępne i wysokie temperatury. Themomix TM6, znacznie ułatwia nam gotowanie poprzez nowe funkcje, a co najlepsze nie musimy ich już znać na pamięć, bo sam je już pamięta i wykonuje za kliknięciem jednego przycisku. Thermomix TM6 różni się dość znacznie od Thermomix TM5 i napewno nowe funkcje ułatwiają korzystanie z niego.

 

Czy warto kupić Thermomix TM6?

Sukcesem urządzenia jest wszystko w jednym i jeden do wszystkiego. Jego wielofunkcyjność i małe gabaryty sprawiają, że przyda się w każdej kuchni. Dzięki niemu gotowanie staje się łatwe, szybkie i przyjemne bez względu na to czy jesteś początkującym adeptem sztuki kulinarnej czy szefem kuchni z wieloletnim stażem. Jak dla nas oczywiście, że warto kupić Thermomix 6, ale Wy zdecydujcie sami i mamy nadzieję, że poniższe opinie Wam to ułatwią.

 

Thermomix TM6 gdzie kupić?

Mamy dla was miłą niespodziankę, zostałyśmy właśnie Ambasadorkami Thermomix i już teraz można zakupić Thermomix za pośrednictwem Food Harmony. Wystarczy kliknąć na link ze zdjęcia poniżej. Bardzo chętnie przeprowadzimy dla was termowizję i nauczymy Was, krok po kroku jak zdrowo gotować z Thermomix TM6 z wykorzystaniem wszystkich nowych funkcji. . Serdecznie zapraszamy na Thermowizję z Food Harmony.

thermowizja

Thermomix TM6 cena?

Thermomix TM6 to najnowszy model Thermomix obecnie dostępny w sprzedaży, jego koszt to 5495 zł. Dla jednych cena Thermomix będzie wadą, dla innych gwarancją jakości, niezawodności i luksusu. Elegancki, nowoczesny, komfortowy, a do tego zaoszczędza nasz cenny czas i przyrządza pełnowartościowe, pyszne i zdrowe posiłki, które są tak ważne. W raz z nim nowe trendy w żywieniu, diety i wykwitnę przepisy, stają się osiągalne dla każdego domownika, a kuchnia jest znacznie czystsza i spędzamy w niej mniej czasu, a ty jesz dokładnie to na co masz ochotę.

 

Thermomix TM6 opinie

Czy warto kupić Thermomix TM6? Zdecydujcie sami i przeczytajcie opinie od użytkowników. My już podjełyśmy decyzję. Po wielu latach użytkowania Thermomix TM5, przyszła pora na nowy model Thermomix TM6. Z dwoma modelami w kuchni jeszcze szybciej będziemy dla Was pisać nowe fit przepisy i diety na Thermomix. Poniżej kilka słów od naszych czytelników na temat Thermomix TM6 opinie zapraszamy do przeczytania.

 

Eliszka
„Mam 16 lat Thermomix,obecnie najnowszy model. Świetnie radzę sobie w kuchni, ale posiadanie Thermomixu nie tylko ułatwia przygotowanie posiłków, ale zawsze się udaje. Dla mnie nieodzowne w kuchni i każdemu komu z serca poleciłam sprawia gotowanie przyjemność. Moim zdaniem hit.”

Katarzyna
„Dzięki niemu okazało się, że ja też potrafię piec ciasta! A jakie pączki !!! Wczoraj pierwszy raz w życiu uczyniłam … pycha!!!”

Barbara
„Hit zdecydowanie!!! Zakochana w nim od pierwszej minuty pomoc nieodzowna w codziennym życiu, a zwłaszcza cista do pierogów lub inne ciasta które trzeba ręka wygniatać.. Bo ręcznie nie na widzę tego robić!”

Magda
„Hit. uwielbiam za prostotę dan, szybkość i łatwość w przygotowaniu potraw. szeroki wybór różnorodnych dań oraz szybkość w myciu misy”

Ewa
„Hit. Rzeczy niemożliwe do zrobienia nagle stają się możliwe. Dzięki TM w moim domu królują na stole pyszne ciasta, obiadki, surówki, sałatki. Szybko i wszystko się udaje. Oszczędność czasu. Życie staje się łatwiejsze.”

Edyta
„TM to ratunek domowych obiadów dla naszej rodziny. Jesteśmy rodziną zastępczą dla dzieci z niepełnosprawnościami. Dzieci potrzebują nas i naszej troski i uwagi. TM pozwala cieszyć się domowymi obiadami i bycia z Rodziną nie tracąc czas na robienie posiłków. Wiele razy nas uratował, bo w szybkim czasie powstało coś z niczego. U nas nawet dwa TM by się sprawdziły, ale to strefa marzeń.”

Magda
„Mam od roku i jestem zakochana. Absolutny hit
Dzięki niemu moja rodzina je zdrowo i różnorodnie, a ha oszczędzam czas, gdyż TM dużo ułatwia.”

Karolina
„Hit, uwielbiam go polecam każdej osobie, która rozważa zakup tego cuda.”

„Zaoszczędza mi czas. Wstawiam ryz na mleku albo owsiankę i idę pod prysznic. Miedy wracam, już gotowe, zjadam i śmigam do pracy. Nie miałabym czasu stać nad garnkiem u rano gotować. Musiałabym wstać pol godziny wcześniej. Fajnie w zimie zjeść takie śniadania. Dzieci 10 lat i 12 lat same sobie zrobią gorącą czekoladę, ugotują ryż do obiadu, albo ryż na mleku. Syn ma 10 lat i świetnie ogarnia ciasto ptysiowe. Ja wracam z pracy i tylko piekę, bo on wszystko przygotuje wcześniej. Kocham go za zupy kremy. Za to ze posieka cebule, poddusi, ugotuje, a ja nie musze stać i mieszać. Za carbonarę, której się tak bałam a teraz powtarzam często. Za bulion warzywny, za chleby i bułki, za tyle przypraw co nigdy wczesniej nie używałam. Za ciasto czekoladowe, dyniowe, marchewkowe, tarte z czekolada, szarlotkę i brownie z gruszkami, za sernikowe brownie z malinami…. Za sałatkę warzywną…jak ja nie lubiłam kroić do niej warzyw…. Mam 3 lata. Jeśli miałabym znowu decydować, to po 3 latach nadal uważam, ze to były dobrze wydane pieniądze. Działam często na dwa dzbanki. Alfredo, lody z karmelem, lody truskawkowe, barszcz ukraiński, zupa cebulowa, paszteciki, pierogi, pizza…ile my już razem fajnych dan zrobiliśmy…daktyla, krem czekoladowy z orzechami, masło orzechowe, buchty z truskawkami, gulasz z bulkami na parze, kopytka, kurczak szarpany, sosy do sałatek, śledzie w zalewie korzennej, zupa migdałowa, krupnik z grzybami, lasagne, tiramisu, krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej do tynkowania tortów, kremy z czekoladą, budyń… *Wada- tylko jeden dzbanek w zestawie jesteśmy 5-osobowa rodziną. Dzbanek to zupa na jeden dzien. Wprawdzie miało by na dwa dni, ale przynajmniej nie jem przez kilka dni tego samego…. Majonez!!!! Doprawiam po swojemu, ale jest mega, dużo lepszy niż sklepowy.”

Tagi
Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close