Zdrowy dzieciakZupy
Delikatny krem z cukinii i awokado
To zupa, w której przemycamy dużo zdrowia! 🙂 Dzieci zazwyczaj nie lubią awokado, albo jak w moim przypadku nie chcą nawet spróbować, bo jest za zielone – feee, awokado, co to w ogóle jest. 😉 A w zupie w ogóle go nie czuć, nadaje za to kremową, bardzo delikatną konsystencję. Próbujcie, czekamy na Wasze opinie! A jeżeli lubicie zupy krem, sprawdzcie również przepis na Delikatny krem z białych warzyw.
SKŁADNIKI:
- Cukinia – 700 g
- Woda – 700 ml
- Awokado – 1/2 szt.
- Nerkowce – 60 g
- Czosnek – 1 ząbek
- Masło klarowane – 1 łyżka
- Sól – szczypta
- Pieprz – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
- Cukinię obieramy i kroimy na kawałki.
- W garnku podgrzewamy masło klarowane, wkładamy cukinię i dusimy przez około 5 minut.
- Dodajemy wodę i gotujemy przez 15-20 minut.
- Dodajemy czosnek, nerkowce, awokado, sól i pieprz do smaku.
- Wszystko miksujemy na gładki krem.
- Krem można posypać płatkami migdałowymi.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Cukinię obieramy i kroimy na kawałki.
- Do naczynia miksującego przekładamy masło klarowane i cukinię. Dusimy 5 min/100℃/obr. 1,5.
- Dodajemy wodę i gotujemy 15 min/100℃/obr. 2.
- Dodajemy czosnek, nerkowce, awokado, sól i pieprz do smaku.
- Wszystko miksujemy na gładki krem 30 s/obr. 10.
- Krem można posypać płatkami migdałowymi.