Delikatny krem z cukinii i awokado

To zupa, w której przemycamy dużo zdrowia! 🙂 Dzieci zazwyczaj nie lubią awokado, albo jak w moim przypadku nie chcą nawet spróbować, bo jest za zielone – feee, awokado, co to w ogóle jest. 😉 A w zupie w ogóle go nie czuć, nadaje za to kremową, bardzo delikatną konsystencję. Próbujcie, czekamy na Wasze opinie! A jeżeli lubicie zupy krem, sprawdzcie również przepis na Delikatny krem z białych warzyw.

SKŁADNIKI:
  • Cukinia – 700 g
  • Woda – 700 ml
  • Awokado – 1/2 szt.
  • Nerkowce – 60 g
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Masło klarowane – 1 łyżka
  • Sól – szczypta
  • Pieprz – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
  1. Cukinię obieramy i kroimy na kawałki.
  2. W garnku podgrzewamy masło klarowane, wkładamy cukinię i dusimy przez około 5 minut.
  3. Dodajemy wodę i gotujemy przez 15-20 minut.
  4. Dodajemy czosnek, nerkowce, awokado, sól i pieprz do smaku.
  5. Wszystko miksujemy na gładki krem.
  6. Krem można posypać płatkami migdałowymi.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Cukinię obieramy i kroimy na kawałki.
  2. Do naczynia miksującego przekładamy masło klarowane i cukinię. Dusimy 5 min/100℃/obr. 1,5.
  3. Dodajemy wodę i gotujemy 15 min/100℃/obr. 2.
  4. Dodajemy czosnek, nerkowce, awokado, sól i pieprz do smaku.
  5. Wszystko miksujemy na gładki krem 30 s/obr. 10.
  6. Krem można posypać płatkami migdałowymi.

Delikatny krem z cukinii i awokado

Delikatny krem z cukinii i awokado


Jeśli podobają Ci się nasze przepisy, to zapraszamy do świata naszych diet!

Sklep Food Harmony