Obiady

Wegetariańskie curry z dynią, ciecierzycą i pomidorami

Sezon na dynię w pełni, wiec pora wykorzystać sezonowe warzywa. ☺ Teraz jedno z naszych ulubionych wegetariańskich curry. Choć trzeba chwilkę zaczekać, aby się nim rozkoszować, jego przygotowanie naprawdę zajmuje 10 minut.
To idealne danie na weekendową kolację, lub spotkanie ze znajomymi. A co więcej, wspaniale nadaje się do walki z uzależnieniem od cukru, podczas pierwszych tygodni Detoksu Cukrowego.

SKŁADNIKI (na 4 porcje):
  • Dynia – 800 g
  • Cebula – 150 g
  • Pomidory koktajlowe – 600 g
  • Cieciorka namoczona przez noc – 250 g
  • Czosnek – 40 g
  • Imbir – 50 g
  • Mleczko kokosowe – 500 ml
  • Kurkuma w proszku – 1 łyżeczka
  • Sól himalajska – 1 łyżeczka
  • Miód – 1 łyżeczka
  • Natka kolendry
  • Ryż basmati – 200 g
PRZYGOTOWANIE:
  1. W naczyniu żaroodpornym układamy namoczoną przez noc ciecierzycę, dodajemy kawałki dyni i pomidorki koktajlowe.
  2. W blenderze miksujemy wszystkie składniki na sos: czosnek, imbir, kurkumę, miód i sól himalajską.
  3. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i ponownie blendujemy.
  4. Ułożone warzywa i soczewicę polewamy sosem.
  5. Zapiekamy przez około 1,5 h w piekarniku w temperaturze 160°C. Można nawet dłużej – curry mają to do siebie, że im dłużej je zapiekamy, tym smaczniejsze się stają. 🙂
  6. W międzyczasie gotujemy ryż według wskazówek na opakowaniu.
  7. Na koniec posypujemy danie poszatkowaną kolendrą i dodatkowo płatkami chili jeśli lubicie ostre smaki. ☺
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. W naczyniu żaroodpornym układamy namoczoną przez noc ciecierzycę, dodajemy kawałki dyni i pomidorki koktajlowe.
  2. Do naczynia miksującego dodajemy wszystkie składniki na sos: czosnek, imbir, kurkumę, miód i sól himalajską. Mielimy 10 s/obr. 10.
  3. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i ponownie miksujemy 10 s/obr. 5.
  4. Ułożone warzywa i soczewicę polewamy sosem.
  5. Zapiekamy przez około 1,5 h w piekarniku w temperaturze 160°C. Można nawet dłużej – curry mają to do siebie, że im dłużej je zapiekamy, tym smaczniejsze się stają. 🙂
  6. W międzyczasie do naczynia miksującego dodajemy wody do poziomu 1.
  7. Do koszyczka wsypujemy ryż i dobrze go przepłukujemy pod zimną wodą.
  8. Następnie gotujemy 20 min/100°C/obr. 4 lub tak jak podaje opakowanie.
  9. Na koniec posypujemy poszatkowaną kolendrą i dodatkowo płatkami chili jeśli lubicie ostre smaki.☺

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close