ObiadyZupy

Proste curry z batatami – jednogarnkowy obiad na Thermomix

Jak wiecie, tworząc posiłki, staramy się, żeby były najprostsze, szybkie i żeby każdy mógł je wykonać bez problemu. Do tego mając Thermomix można wybrudzić tylko jedno naczynie i to jest najpiękniejsze w tym urządzeniu. 🙂 Kuchnia tajska i wszelkiego rodzaju curry to posiłki goszczące bardzo często na naszych stołach. Są idealne na obiad, kolację i również na wynos jako lunch do pracy.

SKŁADNIKI (4 porcje):
  • Pierś z kurczaka – 400 g
  • Bataty – 400 g
  • Pieczarki – 200 g
  • Szalotka – 2 sztuki (30 g)
  • Żółta lub czerwona pasta curry – 40 g
  • Mleczko kokosowe – 600 ml
  • Miód – 1 łyżeczka
  • Woda – 150 ml
  • Sól – 2 łyżeczki
  • Świeża kolendra lub natka pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Kurczaka kroimy w kostkę, bataty obieramy i kroimy kostkę (ok. 1-2 cm), pieczarki i szalotkę obieramy i kroimy na ćwiartki.
  2. Do naczynia miksującego przekładamy wszystkie składniki oprócz kolendry. Gotujemy 20 min/100°C/obr. wsteczne 1.
  3. Przelewamy do miseczek i posypujemy świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

ŻYCZYMY WSZYSTKIEGO SMACZNEGO 🙂

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close