Sosy, dipy i pasty
Dip z bakłażana
Bakłażan jest inaczej nazywany gruszką miłości – to tylko jedno z określeń tego fioletowego warzywa o sprężystej skórce i charakterystycznym w smaku miąższu. Bakłażan jest dobrym źródłem błonnika, ale wspomaga również trawienie tłustych mięs. Jego wspaniałą zaletą jest niska kaloryczność. 🙂 Tylko 20 kcal na 100 g produktu. W 90% składa się z wody, a tylko 2% to cukry. Więc jedz dowoli – ile tylko masz ochotę! 🙂
SKŁADNIKI:
- Bakłażan – 2 szt.
- Natka pietruszki – 1 pęczek
- Czosnek – 2-3 ząbki
- Oliwa – 3 łyżki
- Sok z cytryny
- Sól himalajska
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C używając funkcji termoobieg.
- Bakłażany kroimy w plasterki o grubości około 1 cm i rozkładamy na papierze do pieczenia.
- Pieczemy przez około 30-40 minut, w międzyczasie sprawdzając czy już są miękkie.
- Jeśli bakłażany są już gotowe wyciągamy je z piekarnika i drobno szatkujemy.
- Dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, oliwę, sól do smaku i sok z cytryny.
- Wszystko mieszamy i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego!
Dip ten warto jest przygotowywać równocześnie z dipem z pieczonej papryki, gdyż jednocześnie można upiec warzywa w piekarniku.