Bakłażan jest inaczej nazywany gruszką miłości – to tylko jedno z określeń tego fioletowego warzywa o sprężystej skórce i charakterystycznym w smaku miąższu. Bakłażan jest dobrym źródłem błonnika, ale wspomaga również trawienie tłustych mięs. Jego wspaniałą zaletą jest niska kaloryczność. 🙂 Tylko 20 kcal na 100 g produktu. W 90% składa się z wody, a tylko 2% to cukry. Więc jedz dowoli – ile tylko masz ochotę! 🙂

SKŁADNIKI:
  • Bakłażan – 2 szt.
  • Natka pietruszki – 1 pęczek
  • Czosnek – 2-3 ząbki
  • Oliwa – 3 łyżki
  • Sok z cytryny
  • Sól himalajska
PRZYGOTOWANIE:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C używając funkcji termoobieg.
  2. Bakłażany kroimy w plasterki o grubości około 1 cm i rozkładamy na papierze do pieczenia.
  3. Pieczemy przez około 30-40 minut, w międzyczasie sprawdzając czy już są miękkie.
  4. Jeśli bakłażany są już gotowe wyciągamy je z piekarnika i drobno szatkujemy.
  5. Dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, oliwę, sól do smaku i sok z cytryny.
  6. Wszystko mieszamy i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
    Smacznego!

Dip ten warto jest przygotowywać równocześnie z dipem z pieczonej papryki, gdyż jednocześnie można upiec warzywa w piekarniku.

DIP Z BAKŁAŻANA

DIP Z BAKŁAŻANA

DIP Z BAKŁAŻANA