Sosy, dipy i pasty
Dip z pieczonej papryki
Lekki, słodko-paprykowy, idealny na grilla do mięs, warzyw, czy nawet na kanapkę. Połączenie papryki ze świeżym czosnkiem wspaniale poprawi trawienie, podniesie odporność i korzystnie wpłynie na nasze zdrowie, sylwetkę i wygląd. Istna bomba witamin, minerałów i wartości odżywczych.
Papryka – Polskie Super Food, jest skarbnicą witaminy C!
SKŁADNIKI:
- Papryka – 3 szt.
- Czosnek – 2-3 ząbki
- Oliwa – 3 łyżki
- Płatki chili – szczypta
- Sól himalajska – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzewamy piekarnik do temp 180°C używając funkcji termoobieg.
- Paprykę kroimy w ćwiartki i rozkładamy na papierze do pieczenia.
- Pieczemy przez około 30-40 minut, w międzyczasie sprawdzając czy skórka już odchodzi.
- Jeśli papryka jest już gotowa wyciągamy ją z piekarnika i obieramy ze skórki.
- Następnie wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na krem.
Smacznego!
Dip ten warto jest przygotowywać równocześnie z dipem z bakłażana, gdyż jednocześnie można upiec warzywa w piekarniku.