Śniadania
Domowa granola bezglutenowa
Tego nie może zabraknąć w Waszej kuchni! Granola to świetny dodatek do wszystkich śniadań przygotowanych na mleku roślinnym np. owsianki czy smoothie bow. Dodajesz do tego trochę ulubionych owoców i pyszny posiłek masz w ciągu kilku minut. 🙂
To również świetny ratunek, kiedy nie masz nic w lodówce poza mlekiem. 🙂
Samą granole przygotowuje się równie szybko. Jest pyszna i niesamowicie zdrowa, a to za sprawą witamin, minerałów, błonnika i dobrych tłuszczy znajdujących się w wybranych orzechach i składnikach. Dają one mnóstwo energii, której często brakuje nam z rana!
SKŁADNIKI:
- Mieszanka orzechów (laskowe, nerkowce, ziemne, migdały) – 300 g
- Słonecznik – 1 łyżka
- Pestki dyni – 1 łyżka
- Siemię lniane – 1 łyżka
- Sezam – 1 łyżka
- Płatki owsiane bezglutenowe – 100 g
- Płatki jaglane – 50 g
- Cynamon – 1-2 łyżeczki
- Miód – 4 łyżki
- Olej kokosowy – 1 łyżka
- Żurawina suszona – 2 garście
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 150°C.
- Wszystkie składniki, z wyjątkiem żurawiny, mieszamy w misce.
- Dodajemy miód, olej kokosowy i ponownie mieszamy, aż wszystko równomiernie się poskleja.
- Całość wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut, mieszając granolę co jakiś czas. Sprawdzaj, aby się nie przypaliła za bardzo z jednej strony.
- Na koniec, po wyjęcu granoli z piekarnika, dodajemy żurawinę. Mieszamy.
- Kiedy granola wystygnie, przekładamy do słoika i przechowujemy w suchym miejscu.
Składniki granoli możemy mieszać wedle własnych ulubionych smaków. Można dodać również suszone morele, jagody goji, pokruszoną czekoladę, wanilię. Co kto lubi! 🙂