ObiadyZdrowy dzieciak
Domowe chicken nuggets w bezglutenowej panierce
Chicken nuggets to jedno z ulubionych dań dzieci i nie tylko. Nadają się dla każdego kto ma ochotę na domowy fast food. 🙂 Dla osób na diecie bezglutenowej to rozwiązanie idealne. My przygotowałyśmy dla Was własną, trochę zdrowszą wersję. Panierować możecie nie tylko kurczaka. Nasza bezglutenowa panierka idealnie sprawdza się też z rybą, najlepiej polędwicą z dorsza, mintaja czy łososia.
SKŁADNIKI:
- Pierś z kurczaka (z wolnego wybiegu lub ekologicznego) – 1 podwójna pierś
- Płatki kukurydziane ekologiczne – 2 szklanki
- Siemię lniane – 2 łyżeczki
- Mąka gryczana – 1/2 szklanki
- Jajka kurze – 2 sztuki
- Sól himalajska – 1 łyżeczka
- Przyprawa curry – 1 łyżeczka
- Czerwona papryczka w proszku – 1/2 łyżeczki
- Pieprz – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
- Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, a potem odkładamy na bok.
- Do blendera przekładamy składniki na panierkę: płatki kukurydziane, siemię lniane, przyprawę curry, sól, pieprz oraz czerwoną słodką paprykę. Na mniejszych obrotach mielimy wszystko przez kilka sekund.
W zależności jaką panierkę wolicie, można zmielić ją na bardzo drobno i wtedy będzie trochę mniej chrupiąca lub zostawić ją w postaci drobnych kawałeczków – wtedy jest bardziej chrupiąca. Panierkę można również przygotować bez blendera i rękami rozgnieść płatki kukurydziane i wymieszać je z przyprawami. Wszystkie wersje są równie smaczne i zawsze wyjdą. 🙂 - Na talerz wysypujemy mąkę gryczaną, przekładamy kawałeczki kurczaka i obtaczamy w niej każdy z nich.
- W miseczce roztrzepujemy jajka, każdy kawałeczek kurczaka obtaczamy w jajkach, a na koniec panierujemy w naszej bezglutenowej panierce.
- Smażymy na oleju rzepakowym z obu stron, aż kawałki kurczaka się zarumienią.
Smacznego!
Ten przepis można wykonywać na swój sposób, można dodać więcej przypraw lub w ogóle inne jakie tylko lubicie. Nadmiar panierki zamykamy w słoiku.
Życzymy smacznego