DeseryPrzekąskiŚniadania

Dyniowe muffinki

Chyba nie ma lepszego śniadania niż takie białkowo-tłuszczowe! 🙂 Kto lubi ? Bo my uwielbiamy! 🙂 Dlatego właśnie powstał przepis na te muffinki białkowo-tłuszczowe. Idealne dla sportowców, dodają energii, a do tego wspaniale nadają się do zabrania w podróż lub wycieczkę w góry. 🙂 Zróbcie na zapas bo znikają w mig! 🙂

SKŁADNIKI:
  • Upieczona dynia bez skórki – 300 g
  • Banany – 2 szt. (ok. 180 g)
  • Jaja z wolnego wybiegu – 2 szt.
  • Mąka kokosowa – 55 g
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Masło klarowane lub olej kokosowy – 1 łyżeczka
  • Cynamon – 2 łyżeczki
  • Orzechy pekan – 1 garść
  • Gorzka czekolada min 70% – 80 g
  • Ksylitol lub miód (opcjonalnie) – 2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C.
  2. W blenderze mieszamy na wolnych obrotach banana, dynię, jajka, mąkę kokosową z masłem Ghee, cynamonem, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Można opcjonalnie dosłodzić ksylitolem lub miodem.
  3. Następnie dodajemy orzechy pekan i czekoladę, i wszystko razem dobrze mieszamy.
  4. Przekładamy masę do foremek na muffinki.
  5. Pieczemy przez około 25-30 minut.
PRZYGOTOWANIE THERMOMIX:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180℃.
  2. Do kielicha wkładamy orzechy pekan i miksujemy 4 s/obr. 6. Przesypujemy  orzechy do miseczki.
  3. Do kielicha wkładamy czekoladę i miksuejmy 4 s/obr. 5. Przesypujemy czekoladę do miseczki.
  4. Do kielicha wkładamy banany, dynię, jajka, mąkę kokosową, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, masło Ghee, cynamon i opcjonalnie ksylitol. Wszystko miksuejmy 20 s/obr. 8.
  5. Dodajemy orzechy pekan i czekoladę. Mieszamy kopystką.
  6. Wypełniamy masą pojemniki na muffinki.
  7. Pieczemy w piekarniku przez 25-30 minut.
Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close