ŚniadaniaSosy, dipy i pastyZdrowy dzieciak
Dżem truskawkowy z agarem
Dżem truskawkowy to smak dzieciństw. Lato ma zapach i smak truskawek. 🙂 Tak więc na naszym blogu dżem truskawkowy musi być. 🙂 Wystarczy 30 minut i jest gotowy. Domowy i bez cukru. Słodyczy nadaje ksylitol – cukier brzozowy o świetnych właściwościach bakteriobójczych. Dżem zagęszczony jest agarem, który zawiera żelazo, krzem i fosfor. Dodatkowo wspiera trawienie i jest świetną alternatywą dla zwierzęcej żelatyny. Truskawki to również skarbnica witamin i minerałów, korzystnie wpływających na nasz organizm.
Sezon na truskawki nie jest długi, także cieszmy się nimi póki są! 🙂
SKŁADNIKI (2 SŁOICZKI):
- Truskawki – 1 kg
- Ksylitol – 1/2 szklanki
- Sok z połówki cytryny
- Agar – 2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE:
- Truskawki myjemy i obieramy zielone końcówki. Jeżeli chcesz pozbyć się pestycydów z truskawek, zamocz je na kilka minut i energicznie pomieszaj w wodzie z sodą oczyszczoną, następnie przepłakuj pod bieżącą wodą.
- Truskawki kroimy na kawałki i przekładamy na patelnię, dusimy przez około 20 minut, często mieszając. Na początku truskawki mogą puścić dużo wody, więc nie trzeba mieszać często, ale po czasie zaczynają gęstnieć i należy uważać, aby ich nie przypalić.
- Następnie dodajemy sok z cytryny i ksylitol.
- Mieszamy i dusimy przez następne 5 minut cały czas mieszając. Dżem nam wtedy zgęstnieje.
- Na koniec ściągamy z ognia i dodajemy agar, mieszamy, przekładamy do słoiczków i czekamy, aż wystygnie.
Smacznego! 🙂
Lubisz zdrowe smarowidła? 🙂 Spróbuj koniecznie naszej słodkiej sezamowej pasty Sezamowa słodycz.