ObiadyPrzekąski

Faszerowana papryka na ostro

To jedno z pyszniejszych dań jakie udało nam się ostatnio ugotować. Szybkie w przygotowaniu, a do tego pięknie się prezentujące. Idealnie nadaje się na kolację ze znajomymi jako show off danie. ☺ A nie poświęcisz na nie więcej czasu niż 15 minut – w końcu Thermomix zrobi resztę za Ciebie! 😉
Co najlepsze, jeśli coś zostanie, zawsze można ze sobą zabrać na lunch do pracy. Papryki smakują idealnie na ciepło jak i na zimno w letnie, upalne dni.

SKŁADNIKI (3 papryki):
  • Czerwona papryka – 3 szt. (700 g)
  • Pomidory koktajlowe – 500 g
  • Komosa ryżowa – 60 g
  • Czosnek – 20 g
  • Cebula – 1 szt. (75 g)
  • Chili – 1 łyżeczka
  • Oliwa – 50 ml
  • Bazylia – pęczek
  • Anchovis – 6 szt.

PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Do naczynia miksującego wrzucamy czosnek i miksujemy 2 s/obr. 10.
  2. Dodajemy kawałki cebuli i rozdrobniamy 3 s/obr. 5.
  3. Sparzamy i obieramy pomidory koktajlowe. Dodajemy je do naczynia i miksujemy 2 s/obr. 5.
  4. Dodajemy komosę ryżową i mieszamy kopystką.
  5. Paprykę dokładnie myjemy i odkrawamy jej górę.
  6. W naczyniu żaroodpornym układamy spody od papryki. Do każdej papryki nakładamy farsz.
  7. Polewamy wszystko oliwą. Dodatkowo, do naczynia można włożyć  kawałki całego czosnku i cebulkę i polać je oliwą.
  8. Na górze farszu kładziemy anchovis.
  9. Zapiekamy przez 1 godzinę w temperaturze 170°C*.
  10. Podajemy ze świeżą bazylią.

*Istnieje możliwość zapiekania przez około 2 godziny w temperaturze 150°C lub przygotowania papryk na Varomie w Thermomix.

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close