To jedno z pyszniejszych dań jakie udało nam się ostatnio ugotować. Szybkie w przygotowaniu, a do tego pięknie się prezentujące. Idealnie nadaje się na kolację ze znajomymi jako show off danie. ☺ A nie poświęcisz na nie więcej czasu niż 15 minut – w końcu Thermomix zrobi resztę za Ciebie! 😉
Co najlepsze, jeśli coś zostanie, zawsze można ze sobą zabrać na lunch do pracy. Papryki smakują idealnie na ciepło jak i na zimno w letnie, upalne dni.
SKŁADNIKI (3 papryki):
- Czerwona papryka – 3 szt. (700 g)
- Pomidory koktajlowe – 500 g
- Komosa ryżowa – 60 g
- Czosnek – 20 g
- Cebula – 1 szt. (75 g)
- Chili – 1 łyżeczka
- Oliwa – 50 ml
- Bazylia – pęczek
- Anchovis – 6 szt.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Do naczynia miksującego wrzucamy czosnek i miksujemy 2 s/obr. 10.
- Dodajemy kawałki cebuli i rozdrobniamy 3 s/obr. 5.
- Sparzamy i obieramy pomidory koktajlowe. Dodajemy je do naczynia i miksujemy 2 s/obr. 5.
- Dodajemy komosę ryżową i mieszamy kopystką.
- Paprykę dokładnie myjemy i odkrawamy jej górę.
- W naczyniu żaroodpornym układamy spody od papryki. Do każdej papryki nakładamy farsz.
- Polewamy wszystko oliwą. Dodatkowo, do naczynia można włożyć kawałki całego czosnku i cebulkę i polać je oliwą.
- Na górze farszu kładziemy anchovis.
- Zapiekamy przez 1 godzinę w temperaturze 170°C*.
- Podajemy ze świeżą bazylią.
*Istnieje możliwość zapiekania przez około 2 godziny w temperaturze 150°C lub przygotowania papryk na Varomie w Thermomix.