ObiadyPrzekąski

FIT Placuszki gryczane z cukinią

Kto ma ochotę na placuszki w zdrowej wersji, które pokocha cała rodzina, z dziećmi włącznie? 🙂 Mamy dla Was propozycję, bardzo prostą i pyszną. Kasza gryczana to wspaniałe źródło potasu i żelaza, krzemu, wapnia i cynku. To również świetne źródło błonnika – jest go np. dwa razy więcej niż w ryżu czy makaronie. A jak wiadomo błonnik bardzo korzystnie wpływa na pracę naszych jelit.
Więcej na temat jelit znajdziesz tutaj: JELITA – klucz do zdrowia. Mamy dla Was też sporo propozycji z kaszy gryczanej, ponieważ jest to nasza ulubiona kasza i bardzo niedoceniona na naszych stołach. Kasza gryczana na 10 sposobów 

Kasza gryczana – źródło błonnika – jest go np. dwa razy więcej niż w ryżu czy makaronie.

SKŁADNIKI (około 20 placuszków):
  • Kasza gryczana niepalona (najlepiej namoczonej przez noc) – 100 g
  • Cukinia – 400 g (2 sztuki)
  • Jajka – 2 szt. (100 g)
  • Mąka gryczana – 3 łyżki
  • Tymianek – szczypta
  • Bazylia suszona – 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz – szczypta
  • Olej rzepakowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
  1. Kaszę gryczaną namaczamy, odcedzamy i gotujemy do miękkości. Przy użyciu Thermomixa gotujemy 15 min/100°C/ obr. 4 (kasza namoczona przez noc). Przekładamy do miski.
  2. Cukinię myjemy i ścieramy na grubych oczkach.
  3. Do kaszy dodajemy cukinię, jajka, mąkę, przyprawy i mieszamy dokładnie.
  4. Na rozgrzanej oliwie łyżką formujemy placuszki o średnicy około 5 cm i smażymy z obu stron, aż się zarumienią.

Placuszki smakują świetnie na ciepło i na zimno, dlatego idealnie nadają się jako lunch box do pracy i szkoły, czy też w podróż.

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close