Kto ma ochotę na placuszki w zdrowej wersji, które pokocha cała rodzina, z dziećmi włącznie? 🙂 Mamy dla Was propozycję, bardzo prostą i pyszną. Kasza gryczana to wspaniałe źródło potasu i żelaza, krzemu, wapnia i cynku. To również świetne źródło błonnika – jest go np. dwa razy więcej niż w ryżu czy makaronie. A jak wiadomo błonnik bardzo korzystnie wpływa na pracę naszych jelit.
Więcej na temat jelit znajdziesz tutaj: JELITA – klucz do zdrowia. Mamy dla Was też sporo propozycji z kaszy gryczanej, ponieważ jest to nasza ulubiona kasza i bardzo niedoceniona na naszych stołach. Kasza gryczana na 10 sposobów
Kasza gryczana – źródło błonnika – jest go np. dwa razy więcej niż w ryżu czy makaronie.
SKŁADNIKI (około 20 placuszków):
- Kasza gryczana niepalona (najlepiej namoczonej przez noc) – 100 g
- Cukinia – 400 g (2 sztuki)
- Jajka – 2 szt. (100 g)
- Mąka gryczana – 3 łyżki
- Tymianek – szczypta
- Bazylia suszona – 1/2 łyżeczki
- Sól, pieprz – szczypta
- Olej rzepakowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę gryczaną namaczamy, odcedzamy i gotujemy do miękkości. Przy użyciu Thermomixa gotujemy 15 min/100°C/ obr. 4 (kasza namoczona przez noc). Przekładamy do miski.
- Cukinię myjemy i ścieramy na grubych oczkach.
- Do kaszy dodajemy cukinię, jajka, mąkę, przyprawy i mieszamy dokładnie.
- Na rozgrzanej oliwie łyżką formujemy placuszki o średnicy około 5 cm i smażymy z obu stron, aż się zarumienią.
Placuszki smakują świetnie na ciepło i na zimno, dlatego idealnie nadają się jako lunch box do pracy i szkoły, czy też w podróż.