Desery
Fit tarta z jabłkami i cynamonem
Mamy dla Was fit deser bez wyrzutów sumienia! 🙂 Co powiecie na ciasto kruche z kaszy gryczanej i jaglanej w towarzystwie oleju kokosowego? Zapowiada się nieźle. 🙂 A do tego bez cukru. Nie ma jak nasze polskie jabłka, a do tego duża porcja cynamonu. 🙂
Jabłka z cynamonem smakują najlepiej!
SKŁADNIKI:
- Mąka gryczana – 150 g
- Mąka jaglana – 150 g
- Ksylitol – 70 g
- Olej kokosowy – 100 g
- Sól – szczypta
- Woda – 1/2 szklanki
- Jabłka np. szara reneta – 6 szt.
- Cynamon – 2 łyżeczki
- Orzechy włoskie – 1 garść
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C.
- Mąkę gryczaną i jaglaną mieszam razem, dodajemy ksylitol, szczyptę soli oraz roztopiony olej kokosowy.
- Wszystko razem mieszamy i dolewamy po troszku wody, aby ciasto się ładnie skleiło, ale też nie było zbyt płynne.
Dla ułatwienia ciasto kruche można wykonać w Thermomixie na funkcji interwał – wystarczy minutka. 🙂
Jeśli nie macie w domu mąki gryczanej lub jaglanej, to dla podpowiedzi dodamy, że robi się je bardzo łatwo w Thermomixie lub dobrym blenderze, wystarczy tylko zmielić kaszę gryczaną i jaglaną. - W tortownicy układamy ciasto rozgniatając je piąstkami tak, aby było cienkie.
- Następnie wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekamy przez około 15 minut.
- W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy je w łódeczki.
- Orzechy włoskie siekamy na małe kawałki.
- Na podpieczoną tatrę wykładamy jabłka, posypujemy cynamonem i orzechami.
- Ponownie zapiekamy w temperaturze około 160°C przez następne 40-50 minut, aż jabłka zmiękną.
- I tarta gotowa, a co najlepsze przy takim składzie można ją jeść bez wyrzutów sumienia nawet na śniadanie! 🙂