Desery

Fit tarta z jabłkami i cynamonem

Mamy dla Was fit deser bez wyrzutów sumienia! 🙂 Co powiecie na ciasto kruche z kaszy gryczanej i jaglanej w towarzystwie oleju kokosowego? Zapowiada się nieźle. 🙂 A do tego bez cukru. Nie ma jak nasze polskie jabłka, a do tego duża porcja cynamonu. 🙂

Jabłka z cynamonem smakują najlepiej!

SKŁADNIKI:
  • Mąka gryczana – 150 g
  • Mąka jaglana – 150 g
  • Ksylitol – 70 g
  • Olej kokosowy – 100 g
  • Sól – szczypta
  • Woda – 1/2 szklanki
  • Jabłka np. szara reneta  – 6 szt.
  • Cynamon – 2 łyżeczki
  • Orzechy włoskie – 1 garść
PRZYGOTOWANIE:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C.
  2. Mąkę gryczaną i jaglaną mieszam razem, dodajemy ksylitol, szczyptę soli oraz roztopiony olej kokosowy.
  3. Wszystko razem mieszamy i dolewamy po troszku wody, aby ciasto się ładnie skleiło, ale też nie było zbyt płynne.
    Dla ułatwienia ciasto kruche można wykonać w Thermomixie na funkcji interwał – wystarczy minutka. 🙂
    Jeśli nie macie w domu mąki gryczanej lub jaglanej, to dla podpowiedzi dodamy, że robi się je bardzo łatwo w Thermomixie lub dobrym blenderze, wystarczy tylko zmielić kaszę gryczaną i jaglaną.
  4. W tortownicy układamy ciasto rozgniatając je piąstkami tak, aby było cienkie.
  5. Następnie wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekamy przez około 15 minut.
  6. W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy je w łódeczki.
  7. Orzechy włoskie siekamy na małe kawałki.
  8. Na podpieczoną tatrę wykładamy jabłka, posypujemy cynamonem i orzechami.
  9. Ponownie zapiekamy w temperaturze około 160°C przez następne 40-50 minut, aż jabłka zmiękną.
  10. I tarta gotowa, a co najlepsze przy takim składzie można ją jeść bez wyrzutów sumienia nawet na śniadanie! 🙂

Fit tarta z jabłkami i cynamonem

Fit tarta z jabłkami i cynamonem

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close