Obiady
Frittata ze szpinakiem i suszonymi pomidorami na Thermomix – pomysł na bezglutenowy obiad
Gotowanie na parze to jedna z naszych ulubionych opcji w Thermomix. Dziś gotujemy frittatę z ziemniaków, szpinaku i suszonych pomidorów. To pyszne, delikatne danie idealne na obiad lub kolację. Smakuje pysznie na ciepło i na zimno, dlatego idealnie sprawdza się jako lunch box do pracy. Nasze dania są zawsze bez glutenu i bez nabiału, ale tym razem przemyciłyśmy (opcjonalnie) ser feta. Jeżeli nie masz przeciwskazań i jesz nabiał, jest to wspaniałe źródło łatwo przyswajalnego wapnia. Dodatkowo nadaje wyrazisty smak potrawie.
SKŁADNIKI:
- Ziemniaki – 270 g
- Szpinak – 4 garście (100 g)
- Cebula – 2 szt. (150 g)
- Czosnek – 2 ząbki
- Suszone pomidory (mogą być w zalewie lub bez) – 6-7 plastrów (60 g)
- Pomidorki koktajlowe – 5 szt.
- Jajka – 6 szt.
- Ser feta (opcjonalnie) – 50 g
- Masło klarowane – 1 łyżka
- Sól himalajska – szczypta
- Pieprz czarny – szczypta
- Chili (pieprz cayenne) – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
- Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody. Nakładamy koszyczek, wkładamy ziemniaki pokrojone kostkę o boku 1 cm. Gotujemy 20 min/Varoma/obr. 1.
- Ściągamy Varomę, wyciągamy koszyczek przy użyciu kopystki. Wylewamy wodę.
- Do naczynia miksującego przekładamy cebulę pokrojoną w ćwiartki i czosnek. Rozdrabniamy 3 s/obr. 5.
- Dodajemy masło klarowane. Dusimy 4 min/120°C/obr. 1.
- Dodajemy szpinak, jajka, pomidory suszone odsączone z zalewy i pokrojone na kawałki, sól i pieprz do smaku. Mieszamy 15 s/obr. wsteczne 3.
- Dodajemy ziemniaki. Mieszamy 10 s/obr. wsteczne 2.
- Na górnej przystawce Varomy układamy papier do pieczenia nie zatykając boków. Wylewamy masę na papier i ozdabiamy pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół. Opcjonalnie dodajemy rozdrobnioną w rękach fetę.
- Całość gotujemy na parze 20 min/Varoma/obr. 1.