Obiady

Frittata ze szpinakiem i suszonymi pomidorami na Thermomix – pomysł na bezglutenowy obiad

Gotowanie na parze to jedna z naszych ulubionych opcji w Thermomix. Dziś gotujemy frittatę z ziemniaków, szpinaku i suszonych pomidorów. To pyszne, delikatne danie idealne na obiad lub kolację. Smakuje pysznie na ciepło i na zimno, dlatego idealnie sprawdza się jako lunch box do pracy. Nasze dania są zawsze bez glutenu i bez nabiału, ale tym razem przemyciłyśmy (opcjonalnie) ser feta. Jeżeli nie masz przeciwskazań i jesz nabiał, jest to wspaniałe źródło łatwo przyswajalnego wapnia. Dodatkowo nadaje wyrazisty smak potrawie.

SKŁADNIKI:
  • Ziemniaki – 270 g
  • Szpinak – 4 garście (100 g)
  • Cebula – 2 szt. (150 g)
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Suszone pomidory (mogą być w zalewie lub bez) – 6-7 plastrów (60 g)
  • Pomidorki koktajlowe – 5 szt.
  • Jajka – 6 szt.
  • Ser feta (opcjonalnie) – 50 g
  • Masło klarowane – 1 łyżka
  • Sól himalajska – szczypta
  • Pieprz czarny – szczypta
  • Chili (pieprz cayenne) – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
  1. Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody. Nakładamy koszyczek, wkładamy ziemniaki pokrojone kostkę o boku 1 cm. Gotujemy 20 min/Varoma/obr. 1.
  2. Ściągamy Varomę, wyciągamy koszyczek przy użyciu kopystki. Wylewamy wodę.
  3. Do naczynia miksującego przekładamy cebulę pokrojoną w ćwiartki i czosnek. Rozdrabniamy 3 s/obr. 5.
  4. Dodajemy masło klarowane. Dusimy 4 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodajemy szpinak, jajka, pomidory suszone odsączone z zalewy i pokrojone na kawałki, sól i pieprz do smaku. Mieszamy 15 s/obr. wsteczne 3.
  6. Dodajemy ziemniaki. Mieszamy 10 s/obr. wsteczne 2.
  7. Na górnej przystawce Varomy układamy papier do pieczenia nie zatykając boków. Wylewamy masę na papier i ozdabiamy pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół. Opcjonalnie dodajemy rozdrobnioną w rękach fetę.
  8. Całość gotujemy na parze 20 min/Varoma/obr. 1.
Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close