Przekąski
Frytki z pietruszki
To ostatnie odkrycie zawładnęło naszymi sercami. Mało kto lubi jeść samą pietruszkę, ale frytki na pewno tak. 🙂 W tym wydaniu nie uwierzycie jak pysznie mogą smakować. Lekko przypieczone nabierają słodkiego smaku, a przyprawy dodają wspaniałego aromatu. Z domowym majonezem, na kanapie przed telewizorem, zafundujesz sobie i domownikom smakowity wieczór. 🙂
Pietruszka – źródło witaminy A, C, wapnia, żelaza, magnezu i potasu!
SKŁADNIKI:
- Pietruszka – 6-7 szt.
- Oliwa z oliwek
- Rozmaryn
- Tymianek
- Oregano
- Sól
- Pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180℃.
- Każdą pietruszkę przecinamy na pół, a następnie te połówki na paski szerokości około 7 mm. Wspaniałą wiadomością jest to, że nie trzeba ich obierać, bo ze skórką smakują jeszcze lepiej. 🙂
- Rozkładamy frytki równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Skrapiamy oliwą z oliwek.
- Posypujemy obficie przyprawami. Dodajemy soli i pieprzu wedle uznania.
- Pieczemy przez około 15-20 minut używając funkcji termoobieg.
- W międzyczasie mieszamy. Frytki maja być rumiane, lekko spieczone, z chrupiącą skórką.