To ostatnie odkrycie zawładnęło naszymi sercami. Mało kto lubi jeść samą pietruszkę, ale frytki na pewno tak. 🙂 W tym wydaniu nie uwierzycie jak pysznie mogą smakować. Lekko przypieczone nabierają słodkiego smaku, a przyprawy dodają wspaniałego aromatu. Z domowym majonezem, na kanapie przed telewizorem, zafundujesz sobie i domownikom smakowity wieczór. 🙂

Pietruszka – źródło witaminy A, C, wapnia, żelaza, magnezu i potasu!

SKŁADNIKI:
  • Pietruszka – 6-7 szt.
  • Oliwa z oliwek
  • Rozmaryn
  • Tymianek
  • Oregano
  • Sól
  • Pieprz
PRZYGOTOWANIE:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180℃.
  2. Każdą pietruszkę przecinamy na pół, a następnie te połówki na paski szerokości około 7 mm. Wspaniałą wiadomością jest to, że nie trzeba ich obierać, bo ze skórką smakują jeszcze lepiej. 🙂
  3. Rozkładamy frytki równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Skrapiamy oliwą z oliwek.
  5. Posypujemy obficie przyprawami. Dodajemy soli i pieprzu wedle uznania.
  6. Pieczemy przez około 15-20 minut używając funkcji termoobieg.
  7. W międzyczasie mieszamy. Frytki maja być rumiane, lekko spieczone, z chrupiącą skórką.