Zupy
Grochówka na dwa sposoby
Wege czy z boczkiem? Którą wolicie? 🙂
Obie wychodzą pyszne. W wersji wegetariańskiej wystarczy po prostu pominąć boczek.
Groch to bardzo zdrowe źródło błonnika, wspierającego pracę naszych jelit. Jest także bombą wartości odżywczych. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, E, C i K, kwas foliowy, potas, magnez, fosfor, żelazo oraz wapń. Ma niski indeks glikemiczny. Wspiera walkę z nowotworami oraz zapobiega ich wystąpieniu.
Groch to roślina zasadotwórcza – odkwasza nasz organizm!
SKŁADNIKI:
- Suchy groch – 200 g
- Marchewka – 3 szt.
- Pietruszka – 2 szt.
- Kapusta włoska – nieduży kawałek
- Seler – nieduży kawałek
- Cebula – 2-3 szt.
- Boczek (opcjonalnie) – 100 g
- Ziemniaki – 0,5 kg (4-5 sztuk)
- Czosnek – 2 ząbki
- Liście laurowe – 2 szt.
- Ziele angielskie – 2 ziarenka
- Majeranek – 1 łyżeczka
- Sól – szczypta
- Pieprz – szczypta
- Masło klarowane (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
- Groch namaczamy najlepiej przez noc lub minimum przez 2-3 godziny.
- Do dużego garnka przekładamy obraną włoszczyznę i groch. Zalewamy 3-4 litrami wody. My wolimy rzadszą i delikatniejszą wersję, dlatego wody dajemy 4 litry. Gotujemy przez 2 godziny na małym ogniu pod przykrywką.
- W międzyczasie szatkujemy cebulkę, boczek kroimy w kosteczkę.
- Boczek przekładamy na patelnię i podsmażamy, aby tłuszcz się wytopił.
- Następnie dodajemy poszatkowaną cebulę i wszystko razem podsmażamy, aż cebulka będzie złocista i miękka. Jeżeli będzie za mało tłuszczu z boczku, dodaj trochę masła klarowanego.
Odstawiamy na bok. - Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ok 1 cm.
- Na około 20 minut przed zakończeniem dodajemy ziemniaki, cebulkę z boczkiem, czosnek przeciśnięty przez praskę, liście laurowe, ziele angielskie i majeranek.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Gotujemy przez około 20 minut, aż ziemniaki zmiękną.
Smacznego! 🙂