Guacamole – nasz ulubiony sposób na awokado
Wiemy, wiemy! Awokado i kolendra to dwa składniki, które albo się kocha albo omija szerokim łukiem. Jeśli je kochacie – to jest to przepis wręcz stworzony dla Was! Jeśli macie mieszane uczucia – warto wypróbować, bo awokado w tym przepisie staje się wyraziste i pełne smaku, a kolendra – no cóż… My ją kochamy, ale zawsze można ją pominąć.
Przepis jest prościuteńki, więc nasze guacamole zawsze wychodzi pyszne.
Guac, jak nazywają je Amerykanie, idealnie nadaje się do serwowania jako dip, z tostami, domowym nachos, ale też fantastycznie pasuje do jajek w każdej postaci.
SKŁADNIKI:
- Awokado – 2 sztuki (280 g)
- Kolndra (tylko liście) – 1 pęczek (15 g)
- Czosnek (opcjonalnie) – 1 ząbek (5 g)
- Papryczka chili lub halapeno (świeża) – 1/2 szt. (5 g)
- Cebula czerwona – 1/2 szt. (30 g)
- Sok z połowy limonki – 15 g
- Sól himalajska – szczypta
- Pieprz czarny, mielony – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
- Awokado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę i rozgniatamy widelcem w misce. Nie musi być idealnie gładkie – pozostawienie małych kawałków w całości sprawia, że guacamole smakuje jeszcze lepiej.
- Kolendrę myjemy, suszymy i obieramy z łodyżek same listki, które drobno szatkujemy.
- Czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy bardzo drobno.
- Cebulkę obieramy i siekamy bardzo drobno.
- Wszystkie posiekane składniki dodajemy do awokado, skrapiamy sokiem z limonki, solimy, pieprzymy i delikatnie mieszamy.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Do pustego i suchego naczynia miksującego wkładamy listki kolendry, ostrą papryczkę i obrany ząbek czosnku. Rozdrabniamy 3 s/obr. 8.
- Dodajemy połowę małej czerwonej cebulki i rozdrabniamy 3 s/obr. 5.
- Dodajemy awokado, szczyptę soli i pieprzu oraz sok z połowy limonki. Mieszamy 5 s/obr. 4.
Gotowe! Pyszne guacamole zrobione w kilka minut, a z Thermomixem w niecałą minutę.
Nic tylko się zajadać!
Możesz już dziś zacząć zdrowo się odżywiać z nami. Wypróbuj jedną z naszych diet, a zobaczysz zmiany już po tygodniu. Nasze diety są idealne dla alergików, nie zawierają glutenu, nabiału i białego cukru. Dodatkowo poznacie pyszne fit desery, które nie tylko zastąpią Wam słodycze, ale również są przygotowane tak, aby były pełnowartościowym posiłkiem.