Obiady
Gulasz z batatów i cieciorki
To pyszne, aromatyczne i odżywcze danie jednogarnkowe. Idealne na obiad, lunch i na wynos do pracy. Bataty zapewnią nam sytość i zaspokoją zachcianki na słodkie. Cieciorka to wspaniałe źródło białka o bardzo dużej wartości odżywczej. Wspomaga odchudzanie i obniża poziom cholesterolu we krwi. W połączeniu z warzywami danie stanowi pełnowartościowy posiłek.
SKŁADNIKI:
- Bataty – 1 duża szt.
- Ugotowana cieciorka – 120 g
- Cebula – 2 szt.
- Czosnek – 4 ząbki
- Starty imbir – 1 łyżka
- Pomidory – 2-3 szt.
- Czerwona papryka – 1 szt.
- Oliwki – 1/2 szklanki
- Młody szpinak – 2 garście
- Miód – 1 łyżka
- Bulion lub woda – 1,5 l
- Kmin rzymski – 1 płaska łyżeczka
- Chili – szczypta
- Sól – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- W garnku podsmażamy na maśle klarowanym poszatkowaną cebulę, czosnek i imbir.
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy i dodajemy do garnka. Dusimy aż wszystko zmięknie.
- Zalewamy bulionem lub ewentualnie wodą. Z bulionem wychodzi znacznie lepsze.
- Dodajemy chili, sól, kmin rzymski i miód do smaku.
- Dodajemy bataty i gotujemy, aż będą gotowe.
- Na koniec dodajemy paprykę, oliwki, szpinak i ugotowaną cieciorkę.
Dusimy kilka minut.
Gotowe. 🙂