Humus

Tradycyjny hummus to inaczej pasta z cieciorki z dodatkiem czosnku, soku z cytrynu, oliwy i sezamu. Oryginalnie pochodzi z Libanu, choć występuje także w kuchni żydowskiej, arabskiej i greckiej.

Doskonale znają go wegetarianie i weganie. Jest łatwy w przygotowaniu i wspaniale nadaję się na przekąskę z krakersami, chlebkiem czy crutides.

Wartości odżywcze hummusu:

  • doskonałe źródło białka
  • duża zawartość żelaza
  • zawiera kwas foliowy
  • zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe
  • zawiera błonnik
  • jest bogaty w witaminy i minerały: mangan, siarka, cynk, witaminy C i B6
SKŁADNIKI:
  • Ciecierzyca – 200 g (namoczona i ugotowana)
  • Sok z połowy cytryny
  •  Czosnek – 2 ząbki (10 g)
  • Sezam – 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól – szczypta
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 3 łyżki (25 g)
  • Soda oczyszczona – 1 łyżka (10 g)
NAMACZANIE I GOTOWANIE CIECIERZYCY:
  1. Ciecierzycę najlepiej namoczyć przez noc w wodzie z łyżką sody oczyszczonej.
  2. Wodę po namaczaniu wymieniamy, a do gotowania dodajemy ponownie odrobinę sody oczyszczonej. Dzięki jej obecności ciecierzyca po zmiksowaniu będzie idealnie gładka.
  3. Odcedzając ciecierzycę zostawiamy sobie szklankę wody z jej gotowania – będzie potrzebna do uzyskania idealnej konsystencji hummusu.
  4. Jeśli nie macie czasu, to można użyć ciecierzycy ze słoika. Wystarczy ja tylko odcedzić. Zalewę zostawcie – będzie potrzebna do przygotowania hummusu.
PRZYGOTOWANIE HUMMUSU:
  1. Ziarno sezamu blendujemy na proszek.
  2. Dodajemy namoczoną ciecierzycę, czosnek, sok z cytryny, oliwę i sól. Wszystko blendujemy.
  3. Jeśli konsystencja wychodzi zbyt gęsta można dodać odrobinę wody spod cieciorki. Miksowanie powino być łatwe. Jeśli bledner się zacina – prawdopodobnie oznacza to, że należy dodać więcej wody z gotowania ciecierzycy.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1.  Ziarno sezamu wrzucamy do naczynia mieszającego i blendujemy 20 s/obr. 9.
  2. Dodajemy czosnek i blendujemy 3 s/obr. 10.
  3. Dodajemy resztę składników i  blendujemy 1 min/obr. 5-10. Obroty stopniowo zwiększamy. Jeśli Thermomix nie chce blendować, oznacza to, że należy dodać odrobinę więcej wody spod gotowania ciecierzycy. Konsystencja powinna być gęsta, ale spływać gładko na dno naczynia miksującego.

Smacznego! 🙂

Humus

Humus

Humus