Smoothie i napoje

Imbirówka – napój wzmacniający odporność

To idealny napój rozgrzewający o niesamowitych właściwościach. Jak wiadomo imbir działa bakteriobójczo i odkażająco. Dodatkowo ułatwia trawienie, poprawia krążenie, działa przeciwmigrenowo, a zawarty w nim olejek eteryczny działa moczopędnie, a tym samym działa przeciwobrzękowo.

Cytryna oczyszcza organizm, zawiera dużo witaminy C i wspiera odchudzanie. 
Miód nadaje pyszny smak, jest zdrowy, wzmacnia odporność i koi nerwy. 🙂

Do imbirówki dodałyśmy jeszcze odrobinę kurkumy. Lubimy ją dodawać praktycznie do wszystkiego. 🙂 Dlaczego? Ponieważ jest to przyprawa mająca bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwnowotworowo.

Takie połączenie składników w naszym napoju imbirowym to najlepsze co możesz zrobić dla swojego organizmu, by go wesprzeć, oczyścić i zachować zdrowy wygląd. 🙂

SKŁADNIKI:
  • Imbir – kawałek o długości ok. 2 cm
  • Sok z połówki cytryny
  • Kurkuma – 2 szczypty
  • Miód – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
  1. Zagotowujemy litr wody.
  2. Imbir obieramy, wkładamy do blendera, dodajemy kurkumę i miksujemy z filiżanką wody.
  3. Przelewamy do dzbanka lub do termosu, jeżeli chcesz wziąć napój np. do pracy.
  4. Zalewamy gorącą wodę. Dodajemy sok z cytryny, dosładzamy miodem wedle uznania i pijemy najlepiej przez cały dzień. 🙂

To jest idealny napój na zimne poranki! 🙂
A w lecie, w wersji z lodem, jest niezwykle orzeźwiający!

Na zdrowie! ????

Tagi
Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close