Imbirówka – napój wzmacniający odporność
To idealny napój rozgrzewający o niesamowitych właściwościach. Jak wiadomo imbir działa bakteriobójczo i odkażająco. Dodatkowo ułatwia trawienie, poprawia krążenie, działa przeciwmigrenowo, a zawarty w nim olejek eteryczny działa moczopędnie, a tym samym działa przeciwobrzękowo.
Cytryna oczyszcza organizm, zawiera dużo witaminy C i wspiera odchudzanie.
Miód nadaje pyszny smak, jest zdrowy, wzmacnia odporność i koi nerwy. 🙂
Do imbirówki dodałyśmy jeszcze odrobinę kurkumy. Lubimy ją dodawać praktycznie do wszystkiego. 🙂 Dlaczego? Ponieważ jest to przyprawa mająca bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwnowotworowo.
Takie połączenie składników w naszym napoju imbirowym to najlepsze co możesz zrobić dla swojego organizmu, by go wesprzeć, oczyścić i zachować zdrowy wygląd. 🙂
SKŁADNIKI:
- Imbir – kawałek o długości ok. 2 cm
- Sok z połówki cytryny
- Kurkuma – 2 szczypty
- Miód – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Zagotowujemy litr wody.
- Imbir obieramy, wkładamy do blendera, dodajemy kurkumę i miksujemy z filiżanką wody.
- Przelewamy do dzbanka lub do termosu, jeżeli chcesz wziąć napój np. do pracy.
- Zalewamy gorącą wodę. Dodajemy sok z cytryny, dosładzamy miodem wedle uznania i pijemy najlepiej przez cały dzień. 🙂
To jest idealny napój na zimne poranki! 🙂
A w lecie, w wersji z lodem, jest niezwykle orzeźwiający!
Na zdrowie! ????