To pyszny napój o konsystencji kisielu, który w sam raz wypełni Twój brzuszek. Nasz ulubiony jest z jabłuszkiem i cynamonem, ale tak naprawdę z kuzu możesz połączyć każdy owoc.

Kuzu (polska nazwa to opornik lub ołownik łatkowaty) to surowiec leczniczy wykorzystywany w medycynie naturalnej od czasów starożytnych. To bogate źródło skrobi, w której znajdziemy m.in. fosfor, żelazo i wapń. Jeden z najskuteczniejszych naturalnych środków pomocnych w leczeniu uzależnienia od alkoholu i nikotyny, a dodatkowo wykazuje szerokie lecznicze działanie. Popularna roślina w krajach azjatyckich, można go spotkać też w Ameryce Północnej i Środkowej, a także na obszarach Kaukazu. A w Polsce można go kupić w sklepach ekologicznych lub zamówić przez Internet.

SKŁADNIKI (na 1 kubeczek):
  • Kuzu – 2-3 łyżeczki na jedną filiżankę
  • Jabłko – 1 szt.
  • Cynamon – 1/2 łyżeczki
  • Ksylitol lub miód – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
  1. Kuzu mieszamy z zimną wodą i zagotowujemy tak, aby uzyskać rzadki kisiel.
  2. Następnie dodajemy jedno obrane jabłuszko, cynamon i ksylitol.
  3. Wszystko blendujemy. I gotowe! 🙂