Desery

Jaglany sernik z musem brzoskwiniowo-pomarańczowym

Ten sernik nie tylko jest pyszny i wygląda wyśmienicie, ale jest również zdrowy i sycący. Bez nabiału, bez glutenu i bez cukru! Stał się dla nas wspaniałą alternatywą klasycznego sernika, który kiedyś był naszym ulubionym ciastem. Kasza jaglana świetnie sprawdziła się w roli serowej masy. 🙂 Warto tu dodać, że nie bez przyczyny nazywana jest ona królową kasz i skarbnicą wartości odżywczych. Zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, żelazo, miedz, lecytynę oraz krzemionkę, która świetnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie. Na uwagę zasługuje też fakt, że jest to kasza zasadotwórcza!

SKŁADNIKI:

Spód:

  • Orzechy (mix: laskowe, nerkowce, ziemne, pecan) – 120 g
  • Wiórki kokosowe – 50 g
  • Daktyle namoczone przez 20 minut – 10-12 szt.
  • Kakao – 1 łyżka

Masa:

  • Kasza jaglana – 200 g
  • Mleko kokosowe – 1 puszka
  • Miód – 4 łyżki
  • Sproszkowana wanilia – 1 łyżeczka
  • Agar w proszku – 2 łyżeczki

Mus:

  • Brzoskwinki – 4 szt.
  • Sok z połówki świeżej pomarańczy
  • Ksylitol – 2 łyżki
  • Agar – 2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE:
  1. Najpierw przygotowujemy spód miksując wszystkie składniki.
  2. Powstałą masą wykładamy spód okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm i ugniatamy. Wstawiamy do lodówki.
  3. Następnie gotujemy kaszę jaglaną i kiedy trochę przestygnie dodajemy  miód, wanilię i agar.
  4. Dodajemy gęstą część mleka kokosowego, a pozostałą wodę w puszce odkładamy na bok.
  5. Wszystko mieszamy i blendujemy.
  6. Podczas miksowania dodajemy stopniowo pozostałą wodę kokosową, tak aby krem nie wyszedł za rzadki. Mleka są różne, dlatego należy uważać, aby nie przesadzić, ponieważ sernik nie stężeje. Masa ma ostatecznie być gęsta, gładka i zwarta, nie do przelania. Taka jak na zdjęciu poniżej.
  7. Całość przekładamy na spód ciasta. Wstawiamy do lodówki.
  8. Bierzemy się za przygotowanie musu. Brzoskwinie obieramy ze skórki, kroimy na kawałeczki i wrzucamy do garnka.
  9. Dodajemy sok z połówki pomarańczy i dusimy, aż owoce zmiękną.
  10. Na koniec dodajemy ksylitol, agar i wszystko razem blendujemy.
  11. Kiedy mus przestygnie, polewamy nim nasz sernik. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Smacznego!

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close