Porady

Jak odstawić cukier?

Zwalczamy uzależnienie od cukru!!!

Czy wiesz o tym, że cukier jest osiem razy bardziej uzależniający niż kokaina, a dodatkowo jest przemycany w wielu produktach bez naszej wiedzy. Kto by pomyślał, że kupując w sklepie opakowanie płatków śniadaniowych z napisem „fitness i zdrowa żywność” możemy spodziewać się w nich bomby cukru. Nie mówiąc już o zwykłym jogurcie owocowym czy chlebie. Cukier ukryty jest prawie wszędzie, a my nie mamy jeszcze wyrobionego nawyku sprawdzania składów z opakowań. Poprzez codzienne spożywanie cukru w naturalny sposób się od niego uzależniamy. Chcesz dowiedzieć się więcej na temat cukru i zdrowego odżywiania?

Sprawdź nasz  catering dietetyczny FIT JAR i poczuj się z nami lepiej!

detoks sokowyFIT JAR

Zmęczenie, stres, depresja, bezsenność, zawroty i bóle głowy to dolegliwości, na które skarżymy się coraz częściej. Wiele różnych schorzeń zarówno fizycznych jak i psychicznych ma bezpośredni związek z nadmiernym spożywaniem czystego rafinowanego cukru, czyli sacharozy. Cukier jest jak trucizna dla organizmu, wywiera silny negatywny efekt na funkcjonowanie mózgu, powoduje senność i drastyczny spadek zdolności zapamiętywania. Odżywia każdą komórkę mózgu, a jego nadmiar może zaburzyć pracę receptorów, które odpowiadają za ilość zjadanego pokarmu. Stymuluje to organizm do produkcji serotoniny i dopaminy, które wpływają na poprawę naszego samopoczucia. Jeśli zbyt często sięgasz po słodycze możesz: zbyt szybko się dekoncentrować, wpadać w złość i odczuwać drżenia mięśni i zimne poty.

Co dzieje się w organizmie po zjedzeniu cukru?

Cukier rafinowany składa się z węglowodanów prostych, które szybko wchłaniają się z układu pokarmowego, a to przekłada się na wzrost poziomu glukozy we krwi. Im gwałtowniejszy wzrost stężenia glukozy we krwi, tym większe wydzielenie insuliny przez trzustkę, która znowu powoduje spadek stężenia glukozy. Jest to proces nazywany huśtawką glikemiczną. Niestety kiedy spada poziom glukozy spada też poziom serotoniny, tak zwanego „hormonu szczęścia”. I wtedy zaczyna się wszystko od nowa, łaknienie na produkty zawierające cukier. Choć proces ten jest łatwy do wytłumaczenia, bardzo ciężki jest do opanowania.

Miłośnicy cukru, narażeni są na częste infekcje. Cukier zaburza zdolność białych krwinek do niszczenia szkodliwych drobnoustrojów, a co za tym idzie może nawet obniżyć odporność o 50%!

Długotrwały, wysoki poziom cukru we krwi powoduje bardzo szybkie starzenie się skóry, uszkodzeniu ulegają włókna kolagenu i elastyny.

Nadmiar cukru w organizmie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej i to nie tylko tej podskórnej, ale i wewnętrznej. Zwiększa ona ryzyko zawału serca, udaru mózgu, a jak by tego było mało prowadzi do cukrzycy.

thermowizja

10 sposobów na walkę z uzależnieniem od cukru:

1) Pij wodę – może brzmi to trochę dziwnie, ale bardzo często zachcianki na słodycze pojawiają się z braku odpowiedniego nawodnienia organizmu. Wypij więc szklankę wody, zaczekaj 5 minut i zobacz, czy dalej masz ochotę na coś słodkiego.

2) Ogranicz lub wyeliminuj kofeinę – zaraz po wypiciu kawy jest wszystko ok , ale po krótkim czasie zbyt dużo kofeiny może powodować łaknienie na słodkie, a nad tym ciężko jest zapanować.

3) Dieta powinna być bogata w słodkie warzywa, owoce i przyprawy – każdy lubi słodycze i chętnie je jemy, dlatego właśnie w naturalny sposób odczuwamy na nie łaknienie. Poprzez wprowadzenie do diety słodkich warzyw i owoców: batatów, dyni, marchewki, buraków, fig, jagód, czy jabłek w naturalny sposób będziemy dostarczać cukrów, których nasz organizm potrzebuje i łaknie. To właśnie poprzez dostarczenie dobrych cukrów nasze zachcianki na słodkie się zmniejszą. Należy pamiętać, że gdy stosujemy drastyczne diety, nasz organizm będzie domagał się odżywienia i to właśnie poprzez wprowadzanie zdrowej żywności jesteśmy wstanie nad tym zapanować. Głodzenie się ma wręcz przeciwny efekt niż oczekiwany. Innym rozwiązaniem są przyprawy – cynamon stabilizuje poziom cukrów we krwi dlatego warto go dodawać do deserów, czy nawet kawy. Kolendra, gałka muszkatołowa, kardamon również dodadzą słodkiego posmaku do twoich potraw.

4) Sen – Często łatwiej powiedzieć niż zrobić, ale warto nad tym popracować. Jeśli odczuwasz ciągłe zmęczenie, twój organizm w naturalny sposób będzie potrzebował energii, a co za tym idzie pojawi się łaknienie na słodkie lub kofeinę. Spróbuj kłaść się godzinę wcześniej, a jeśli to niemożliwe postaraj się odespać w weekend lub wprowadź drzemki.

5) Proteiny – Kontroluj jak dużo i jakie proteiny spożywasz, a w szczególności białko zwierzęce. Jedzenie zbyt małej lub dużej ilości białka może również powodować zachcianki na słodkie. Ważne jest, aby obserwować swój organizm i znaleźć tak zwany złoty środek. Każdy człowiek nie powinien spożywać na raz większej ilości białka zwierzęcego, niż wielkości własnej dłoni i to bez palców 🙂

6) Sprawdzaj opakowani wszystkich produktów nisko tłuszczowych i bez tłuszczowych – jeśli producenci żywności obniżają zawartość tłuszczu w produktach muszą przecież coś dodawać w zamian. I najczęściej nie jest to nic innego, niż po prostu cukier. A przecież tego nie chcemy.

7) Aktywność fizyczna – stanowi ona podstawę piramidy zdrowia, jest niezbędna do dostarczenia endorfin, a jeśli nie otrzymamy ich w taki sposób, to najłatwiejszym rozwiązaniem jest przecież kawałek czekolady, czy ulubiony batonik, czyż nie 🙂 ?

8) Babcia miała racje – jedz powoli i dobrze gryź. Dobre przeżuwanie potraw pomaga w wyeliminowaniu zachcianek poprzez naturalne uwalnianie cukrów z jedzenia. Dodatkowo przyczynia się do lepszego trawienia. Gryź powoli i długo, pamiętaj aby nie jeść w stresie.

9) Deser zawsze po posiłku – jeśli jesteś deserowym freakiem i masz już nawyk, że zawsze po posiłku masz ochotę na coś słodkiego, polecamy rozwiązanie dość nietypowe, a mianowicie zjedzenie jabłka przed posiłkiem. Obserwuj swój organizm i zobacz jak jest wstanie zaakceptować takie zmiany. Jeśli takie rozwiązanie wydaje się nie działać polecam skorzystanie z naszych przepisów na zdrowy deser.

10) Odkryj słodycz życia – Często sięgamy po słodkiego batonika, a tak naprawdę brakuje nam czegoś zupełnie innego: drzemka, trochę czułości, czasu na spacer czy np. dobrą książkę. Znajdź sposób na relaks. Jaka szkoda, że zamiast pozwalać sobie na jakiekolwiek przyjemności po prostu sięgamy po czekoladę. Stwórz dla siebie „Słodkie Menu” i wypisz listę rzeczy, które sprawiają ci przyjemność, a jak złapie cię zachcianka, po prostu do niej zaglądaj i korzystaj 🙂

Czego unikać:

  • skoncentrowanych syropów
  • słodkich napojów gazowanych
  • wszelkiego rodzaju słodyczy sklepowych
  • czekolady, chyba że gorzkiej 80%
  • soków z kartonów
  • owoców z puszki
  • dżemów, konfitur i marmolad
  • smakowych jogurtów i maślanek
  • puddingów
  • mlek słodzonych
  • słodzonych płatków śniadaniowych
  • batonów muesli
  • białego pieczywa w szczególności tego pakowanego np. chleb tostowy, bułki na hot dogi i hamburgery.

Węglowodany proste znajdują się też między innymi w owocach (fruktoza), ale one nie powodują tak szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi, ponieważ błonnik pokarmowy zawarty w owocach spowalnia ich wchłanianie.

Wiemy że nie jest łatwo, same przez to przechodziłyśmy, uśmiech na twarzy na widok cukierni 🙂

Sam podsumuj za i przeciw, zdecyduj czy spróbować podjąć walkę?

Podejmiesz wyzwanie?:)

Tagi
Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close