Sosy, dipy i pasty

Humus paprykowy

Humus to jedna z potraw którą uwielbiamy, bo nie tylko idealnie nadaje się do posmarowania naszego domowego chlebka, ale również jest idealnym rozwiązaniem na popołudniową przekąskę czy snaki do pracy. Uwielbiamy dodawać go do sałatek, a czasami zdarza się że wyjadamy go łyżką z pojemniczka. ☺ Ten paprykowy to zdecydowanie nasz faworyt. Co ciekawe, warto przygotować go na wszelkiego rodzaju imprezy i przyjęcia. Wspaniale komponuje się z surowymi warzywami, a do tego cieszy się powodzeniem i znika w mig. ☺

Jeśli lubisz takie przekąski do pracy, to na pewno zainteresuje Cię przepis na idealną Sałatkę do Słoika.

SKŁADNIKI:
  • Ugotowana ciecierzyca* – 200 g (około 100 g surowej)
  • Papryka – 3 szt. (około 200 g upieczonej)
  • Sok z połówki cytryny
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Sezam – 1 łyżka
  • Sól himalajska – szczypta
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 3 łyżki
  • Chili – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°C. Na blasze z piekarnika rozkładamy papier pergaminowy i układamy czerwoną paprykę.
  2. Pieczemy przez około 20 minut. Czekamy, aż papryka wystygnie. Można ją zostawić w piekarniku, a następnie obieramy ze skórki.
  3. Do naczynia miksującego wkładamy sezam, mielimy 30 s/obr. 9.
  4. Dodajemy pozostałe składniki na humus i mielimy 1 min/obr. 10.
  5. Zgarniamy kopystką ze ścianek kielicha i ponownie miksujemy. Powtarzamy czynność, aż do uzyskania gładkiej masy.
  6. Doprawiamy do smaku w razie potrzeby.
  7. Smarujemy kanapeczki gryczane humusem i kroimy ogórka w plasterki.

*Gotowanie ciecierzycy w Thermomix

  1.  Ciecierzycę namaczamy przez noc.
  2. Do naczynia miksującego wlewamy 1000 ml wody, nakładamy koszyczek, wsypujemy ciecierzycę i gotujemy 30 min/100°C/obr. 4.

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close