ObiadyPoradyPrzekąskiSałatki

Jak zrobić sałatkę do słoika?

Powoli zbliża się lato, a z nim cały bukiet sezonowych warzyw, a razem z nim pora na sałatki. W okresie letnim nie zawsze mamy ochotę na sycące posiłki i w zupełności możemy zadowolić się pyszną kolorową kompozycją z naszych ulubionych warzyw. ☺ Jednak jak je przygotować do słoika, tak aby były dobre i kruche na drugi dzień?
Tkwi w tym pewien sekret. Należy tak ułożyć warstwy w sałatce, aby sałata pozostała krucha, a kasze nabrały smaków. ☺

Bardzo ważne jest, aby zachować odpowiednią kolejność podczas przyrządzania sałatek do słoiczków!

„Przepis na idealną sałatkę do słoika”

Poniżej kolejność warstw jakie układamy w słoiku zaczynając od 1, aż do 6.

1 – PEŁNE ZIARNO – na samym spodzie w słoiczku układamy wszelkiego rodzaju kasze, pod wpływem ciężaru wyższych warstw nie zmienią one swojej konsystencji
2 – DRESSSING – idealnie nadaję się jako kolejna warstwa; nada on wspaniałego smaku kaszom, które są na spodzie w słoiczku; zawsze można zrobić go odrobinę więcej i dodatkowo polać sałatkę tuż przed samym spożyciem; idealne są do tego słoiczki miniaturki, które często nam zostają w domu z różnych przypraw lub mini miodów.
3 – WARZYWA TWARDE – wszystkie warzywa, które nie zmienią swojego wyglądu pod wpływem nałożenia na nie innych składników. Warto skorzystać tutaj z Thermomixu do rozdrobnienia np. marchewki czy białej rzepy. Robi się to najczęściej przez 3 s/obr. 5. Jeśli nie macie Thermomixa można również zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub najzwyczajniej pokroić w kosteczkę.

*Pierwsze 3 warstwy w słoiczku dobrze jest ugnieść, aby oczywiście więcej się zmieściło. Można to zrobić za pomocą łyżki lub użyć przykrywek z foremek pierścieni do formowania jedzenia.

4 – WARZYWA MIĘKKIE – to wszystkie te, które mogą puszczać sok lub są bardziej delikatne. Tych warzyw nie ugniatamy, gdyż może się z nich zrobić papka co zmieni ich konsystencję i zmieni walory smakowe naszej sałatki.
5 – PROTEINY – wybierajcie Wasze ulubione. My często korzystamy z resztek obiadowych z dnia poprzedniego lub najzwyczajniej dodajemy to co mamy pod ręką. ☺ W przypadku braku czasu zawsze można dodać wędzoną rybkę.
6 – SAŁATA – na samą górę układamy sałatę, tak aby zbytnio się nie ugniotła.

Z powodzeniem można tez pominąć jedną z warstw ☺ i dodać więcej warzyw .☺ Często nam się to zdarza. ☺

Wskazówki:
  • Nie lubimy używać do sałatek do słoików krojonych pomidorów gdyż z czasem tracą one swój smak i robi się z nich papka. Najlepiej sięgnąć jest po pomidory koktajlowe i ich nie przekrajać, tylko w całości ułożyć w słoiczku.
  • Awokado warto jest skropić bezpośrednio cytryną lub limonką, nie czernieje wtedy.
  • Buraki lubią zabarwić nam niższe warstwy, lecz jest na to sposób. Wystarczy przed burakami ułożyć cienką warstwę z sezamu lub użyć jogurtu naturalnego lub majonezu powinny to zapobiec kolorowej katastrofie.

Jak to jeść? Sałatkę najlepiej jest wysypać na talerz i w razie potrzeby polać dodatkowo dresingiem tuż przed podaniem. Można również ułożyć mniej składników w słoiczku, aby zostawić troszkę wolnego miejsca, aby móc wymieszać sałatkę przed jedzeniem.

Kiedy się przyda? W pracy, na drugie śniadanie, w podróży w szkole, na uczelni, po treningu lub gdziekolwiek poza domem. ☺ Idealna na piknik.

Zalety? Sałatkę z powodzeniem można przygotować dzień wcześniej i wykorzystać wszystkie składniki, które zostają nam z lunchu lub dnia poprzedniego. To oszczędność czasu i pieniążków w jednym, a do tego wygląda mega apetycznie! ☺

Przykładowe Menu Sałatkowe:

Quino z rukolą i granatem
1 – Quinoa
2 – Dresing: oliwa z oliwek, miód, sok z cytryny
3 – Brokuł gotowany na parze w Thermomix
4 – Owoc granatu
5 – Rukola

Dziki ryż w wersji orientalnej
1 – Dziki ryż
2 – Dresing z pasty miso i pomarańczy
3 – Żółta papryka
4 – Pomidorki koktajlowe
5 – Pierś z kurczaka
6 – Kiełki groszku

Cieciorka z warzywami
1 – Cieciorka
2 – Dresing: oliwa z sokiem z limonki i płatkami chili
3 – Papryka żółta
4 – Awokado
5 – Pomidorki koktajlowe
6 – Kolendra

Pesto z makronem z cukinii
1 – Kasza jaglana
2 – Dresing: domowe pesto z bazyli
3 – Makaron z cukinii
4 – Groszek
5 – Feta lub tofu
6 – Bazylia

Wiosenna Fantazja
1 – Orzechy włoskie
2 – Dresing: oliwa, ocet jabłkowy, miód
3 – Seler naciowy
4 – Jabłko
5 – Kozi ser lub tofu
6 – Mix sałat

Istnieją również sałatki, które idealnie nadają się na drugi dzień do pracy i są już wymieszane, więc nie trzeba kombinować z układaniem warstw. Przykładem takiej sałatki jest Wiosenna Sałatka z kapusty czerwonej. Z racji tego, że używamy w niej oleju kokosowego, warto jest słoiczek z sałatką włożyć na minutkę do ciepłej wody, aby olej się rozpuścił.

Inny przykład to jedna z naszych ulubionych Quinoa Tabouli.

Dodatkowo chciałybyśmy się podzielić z Wami przykładowymi przepisami z diet na Thermomix. ☺ Sałatka ta została stworzona na ratunek naszej flory jelitowej i często gości u nas w domach i mamy nadzieję, że pojawi się też u Was. ☺

SKŁADNIKI (3 porcje):
  • Jarmuż – 200 g
  • Jajka przepiórcze ugotowane na twardo – 18 szt.
  • Młode ziemniaki – 8 szt. (400 g)
  • Brokuł – 1szt. (400 g)
  • Ogórki kiszone – 6 szt. (360 g)
DRESSING:
  • Oliwa z pierwszego tłocznia – 50 ml
  • Musztarda francuska – 40 g
  • Sól himalajska – 1 łyżeczka
  • Pieprz – szczypta
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody, następnie nakładamy koszyczek i umieszczamy w nim jajka przepiórcze. Gotujemy 15 min/100°C/obr. 1 i odstawiamy do ostygnięcia,
    Dla zaoszczędzenia czasu można ugotować jajka przepiórcze w garnku i przejść do kroku 2.
  2. Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody, a następnie nakładamy koszyczek i umieszczamy w nim ziemniaki.
  3. Nakładamy przykrywkę i nakładkę Varoma. W Varomie umieszczamy różyczki brokułu, gotujemy na parze 15 min/Varoma/obr. 1.
  4. Po 15 minutach wyciągamy brokuł i do przystawki Varomy wkładamy poszarpane liście jarmużu. Gotujemy na parze 10 min/Varoma/obr. 1.
  5. Ostrożnie sprawdzamy czy ziemniaki są ugotowane, w razie potrzeby gotujemy na parze przez kolejne 2-5 min/Varoma/obr. 1.
  6. Czekamy, aż wszystkie składniki przestygną.
  7. Do naczynia miksującego dodajemy oliwę, sól, jarmuż, i brokuł i miksujemy 3 s/obr. 3.
  8. Dodajemy ziemniaki pokrojone w plasterki, ogórki pokrojone w plasterki i musztardę francuską. Mieszamy 20 s/obr. wsteczne 1. Wszystko zgarniamy kopystką i przełożyć do miski.
  9. Obieramy jajka i dodajemy je do sałatki. Całość doprawiamy pieprzem i solą w razie potrzeby.
Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close