Jednodniowy darmowy jadłospis z Diety Wegetariańskiej na Thermomix
Dieta Wegetariańska – często pytacie co jeść, jak łączyć ze sobą białko, tłuszcze i węglowodany. Skąd czerpać najwięcej roślinnego białka? Przychodzimy z pomocą dla wszystkich wegetarian lub osób, które zastanawiają się nad taką dietą. Wychodzimy naprzeciw i udostępniamy dla Was przykładowy dzień naszej diety DIETY WEGETARIAŃSKIEJ NA THERMOMIX 2000 kcal. 🙂
Czy warto choć na chwilę przejść na dietę wegetariańską, jeśli całe życie jadłeś mięso i ryby? Oczywiście, że tak! Niesie ona ze sobą wiele korzyści zdrowotnych i warto choć raz w życiu spróbować jak czujecie się podczas spożywania głównie wegetariańskich posiłków. Wielu z Was nagle dostanie zastrzyk energii i poczuje się jak nowo narodzony. W diecie tej bowiem przemycamy dużą dawkę warzyw, które zawsze mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Dla kogo taka dieta jest wskazana? Przede wszystkim dla wszystkich osób zmagających się z takimi problemami:
- otyłość
- cukrzyca typu 2
- choroba niedokrwienna serca
- nadciśnienie tętnicze
- hipercholesterolemia
- nowotwory
- zaparcia i hemoroidy
- kamica żółciowa i nerkowa
- próchnica zębów.
Choć tak naprawdę każdy może spróbować, dieta Wegetariańska jest też idealnym wyjściem z programów detoksykujących. Serdecznie zapraszamy Was do przetestowania również naszego DETOKSU NA THERMOMIX.
„Dieta na dobre samopoczucie”
Nasze diety składają się z 4 lub 5 posiłków dziennie. Pojedyncze przepisy w konkretnej diecie powtarzają się np. ciasto na deser, pesto, chlebek czy smarowidło. Spowodowane jest to po prostu wygodą. W końcu nie chcemy spędzać za dużo czasu w kuchni. 🙂
W większości przepisy są całkowicie przystosowane na Thermomix. Jak wiadomo nie wszystko da się zrobić w tym cudownym urządzeniu, dlatego też okazjonalnie używamy piekarnika, garnków, deski do krojenia, miski do mieszania etc. Ale przygotowując diety staramy się dobrać potrawy tak, aby w jak największym stopniu wykorzystać Thermomixa. 🙂 Pod każdą konkretną dietą znajdziecie dokładny opis, który warto przeczytać przed zakupem diety.
Większość przepisów dostosowana jest pod 1 porcję, zdarzają się też 2-3 porcje wykonywane na raz – jest to spowodowane wygodą i możliwościami Thermomixa. A większość takich potraw można zawekować lub zamrozić, jeżeli nie masz się z kim podzielić. 🙂
W naszych dietach zjesz zdrowo i pysznie. Dieta uwzględnia codzienne smoothie i fit deserki, dzięki którym nie poczujecie nawet, że jesteście na diecie!
Wszystkie przepisy są bez glutenu, bez nabiału i bez cukru. Nie używamy żywności przetworzonej czy GMO. Dzięki temu nauczysz się wykorzystywać MOC PŁYNĄCĄ Z NATURY!
My od lat staramy odżywiać się jak najbardziej w zgodzie z naturą i uwierzcie, ze efekty są niesamowite – od wyglądu po samopoczucie. Po latach doświadczeń chcemy ułatwić Ci drogę do ZDROWIA i WSPANIAŁEGO WYGLĄDU.
Zaczynamy! 🙂
ŚNIADANIE: Gryczanka z jabłkiem i cynamonem (491 kcal) i Herbata Czerwona (3 kcal)
Twoja porcja: 1 porcja
Czas przygotowania: 15 min
Kcal: 494 | B: 14,84 g | T: 8,36 g | W: 93, 95 g
Składniki na Herbatę Czerwoną (1 porcja)
- 1 łyżeczka liści czerwonej herbaty (5g)
Przygotowanie:
Zalewamy liście herbaty wodą o temp. ok 95°C, parzymy 1-5 min.
Składniki (1 porcja):
- Cynamon – 1 i 1/4 łyżeczki (6 g)
- Jabłko – 1 sztuka (170 g)
- Kasza gryczana niepalona – 1/3 szklanki (67 g)
- Mleczko kokosowe – 1 i 2/3 łyżki (34 ml)
- Woda – 1/3 szklanki (160 ml)
- Śliwka suszona – 1/8 garści (7 g)
Przygotowanie:
1. Kaszę gryczaną wrzucamy do naczynia miksującego mielimy 6 s/obr. 10.
2. Dodajemy obrane jabłko pokrojone na ćwiartki, cynamon, śliwki, wodę i mleczko kokosowe. Miksujemy 8 s/obr. 5.
3. Całość gotujemy 10 min./90°C/obr. 1.5.
II ŚNIADANIE: Smoothie Orzechowa Słodycz
Czas przygotowania: 2 min
Kcal: 316 | B: 5,49 g | T: 10,03 g | W: 50,85 g
Składniki:
- Cynamon – 1/4 łyżeczki (1 g)
- Banan – 3/4 sztuki (100 g)
- Kasza gryczana niepalona – 1/7 szklanki (30 g)
- Masło orzechowe bez soli i cukru – 1/3 łyżki (5 g)
- Miód – 1/5 łyżki (5 g)
- Mleczko kokosowe – 4 łyżki (40 ml)
- Woda – 1/5 szklanki (50 ml)
Przygotowanie:
1. Obieramy banana i odcedzamy kaszę.
2. Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki. Miksujemy 1 min/obr. 10.
OBIAD: Kolorowa Sałatka Fasolowa
Twoja porcja: 1 porcja
Czas przygotowania: 30 min
Kcal: 574 | B: 22,46 g | T: 16,28 g | W: 91,96 g
Składniki (1 porcja):
- Fasola czerwona, gotowana – 1 szklanka (170 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin– 1 i 1/2 łyżki (16 ml)
- Papryka chili, suszona – 1/4 sztuki (1 g)
- Papryka czerwona – 2/3 sztuki (200 g)
- Pietruszka (natka) – 6 i 2/3 łyżeczki (40 g)
- Sok z limonki – 2 łyżki (12 ml)
- Ziemniaki młode – 1 i 2/3 sztuki (300 g)
- Cebula dymka – 3 sztuki (60 g)
- Sól himalajska- 1 łyżeczka (5 g)
Przygotowanie:
1. Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody, następnie nakładamy koszyczek i umieszczamy w nim ziemniaki. Gotujemy 25 min/Varoma/obr.1.
2. Czekamy, aż ziemniaczki ostygną i kroimy je w kosteczkę.
3. Dodajemy czerwoną fasolę, paprykę pokrojoną w kosteczkę, poszatkowaną natkę pietruszki oraz cebulkę dymkę.
4. Wszystko doprawiamy sokiem z limonki, oliwą, solą i chili. Dokładnie mieszamy.
PRZEKĄSKA: Brownie z czerwonej fasoli
Wskazówka:
- Brownie wykorzystasz jeszcze jutro jako przekąskę, a reszta podziel się. 🙂
- Ugotuj również czerwoną fasole do kolorowej sałatki. Po ugotowaniu odsyp tę część (170 g) i ostudź.
Twoja porcja: 1,5 porcji
Czas przygotowania: 70 min
Kcal: 306 | B: 11,56 g | T: 7,71 g | W: 48,12 g
Składniki (8 porcji):
- Mleko owsiane – 2/3 szklanki (152 ml)
- Fasola czerwona, surowa – 1 i 1/4 szklanki (200 g)
- Kakao – 3 i 1/4 łyżki (32 g)
- Miód – 4 i 1/4 łyżki (104 g)
- Olej kokosowy tłoczony na zimno – 3 i 1/4 łyżki (32 ml)
- Płatki owsiane – 1/2 szklanki (56 g)
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczki (4 g)
- Sól himalajska – szczypta
- Soda oczyszczona – 1 łyżeczki (4 g )
Przygotowanie:
1. Fasolę moczymy przez noc. Rano odcedzamy, gotujemy do miękkości przez około 30 min. Odcedzamy dokładnie z wody.
2. Do naczynia miksującego wkładamy płatki owsiane, mielimy 10 s/obr. 10.
3. Dodajemy fasolę i resztę składników na brownie. Miksujemy 20 s/obr. 6.
4. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego. Ponownie miksujemy 1 min/obr. 7. Pod koniec obroty można zwiększyć stopniowo do 9.
5. Powstałą masę przekładamy do foremki o wymiarach ok. 26 cm x 17 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Pieczemy przez 35 min w temp. 180°C. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
KOLACJA: Placuszki z cukinii z komosą ryżową
Wskazówka: Pozostałe placuszki można wysmażyć i wziąć na lunch na drugi dzień z sałatką.
Czas przygotowania: 30 min
Kcal: 344 | B: 16,68 g | T: 11,22 g | W: 43,19 g
Składniki (2 porcje):
- Jaja kurze całe – 2 sztuki (100 g)
- Cukinia – 1 sztuka (250 g)
- Czosnek – 2 sztuki (10 g)
- Olej kokosowy tłoczony na zimno – 2/3 łyżki (6 ml)
- Natka pietruszki – 2 i 2/3 łyżeczki (16 g)
- Pieprz – 2/3 łyżeczki (2 g)
- Komosa ryżowa – 1/2 szklanki (50 g)
- Sól himalajska – 1 i 1/4 łyżeczki (6 g)
- Mąka amarantusowa – 1/2 szklanki (60 g)
Przygotowanie:
1. Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody. Zakładamy koszyczek, wsypujemy komosę ryżową i gotujemy 15 min/100°C/obr. 4.
2. Cukinię kroimy na ćwiartki i wrzucamy do naczynia miksującego razem z czosnkiem. Rozdrabniamy 3 s/obr. 5.
3. Dodajemy jajka, ugotowaną komosę ryżową, sól, pieprz, mąkę z amarantusa i wszystko mieszamy 10 s/obr. wsteczne 2.
4. Szatkujemy natkę pietruszki i dodajemy ją do ciasta. Mieszamy kopystką.
5. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, formujemy placuszki i smażymy je z każdej strony, aż̇ się̨ zarumienią.
PODSUMOWANIE WARTOŚCI ODŻYWCZYCH:
- Energia [kcal] 2034
- Białko [g] 71,03
- Tłuszcz [g] 53,6
- Węglowodany ogółem [g] 328,07
- Błonnik pokarmowy [g] 37,55
- Cukry [g] 21,99
SMACZNEGO!
Poznaj FIT JAR – innowacyjny catering dietetyczny w Krakowie, oparty na linii dopasowanych do twoich potrzeb detoksów. Zajrzyjcie do nas i zobaczcie co dla Was przygotowałyśmy.