
ŚniadaniaZdrowy dzieciak
Kasza gryczana z jabłkiem i cynamonem
Dietetyczne, lekkie śniadanko na słodko. Kasza gryczana jest bardzo odżywcza, poprawia trawienie, ma niski indeks glikemiczny i jest bezglutenowa. Ze względu na swoje wspaniałe właściwości polecana jest w różnych programach detoksykacyjnych. A my mamy dla Was nietypowe połączenie na dobry start dnia! 🙂
SKŁADNIKI (3 porcje):
- Niepalona kasza gryczana – 300 g
- Jabłka – 2-3 sztuki (około 300 g)
- Ksylitol – 1 łyżeczka opcjonalnie
- Masło klarowane – 2 łyżeczki
- Śliwki suszone – 4 sztuki
- Cynamon – szczypta do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę gryczana namaczamy najlepiej przez noc lub minimum przez 2 godziny.
- Kaszę gryczaną gotujemy al dente*. Zerknij na wskazówki na opakowaniu.
- Jabłka ścieramy na tarce na grubych oczkach.
- Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy ugotowana kaszę, starte jabłko, cynamon i ksylitol. Wszystko podduszamy przez kilka minut, aby kasza przeszła smakiem jabłek i cynamonu. Na koniec dodajemy pokrojone śliwki suszone. I tak powstaje sycące śniadanko lub pyszny słodki lunch. 🙂
* Kaszę gryczaną najlepiej jest namoczyć na noc – skróci to czas gotowania.
Kasza gryczana świetnie sprawdza się również w smoothie na śniadanie. Śliwkowy Metabolizm – taki koktajl napełni Cię do syta! 🙂
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Kaszę gryczana najlepiej jest namoczyć przez noc lub minimum przez 2 godziny.
- Do kielicha wlewamy 1000 ml wody, nakładamy koszyczek, wsypujemy kaszę, gotujemy 20 min/100°C/obr. 4.
- Ściągamy koszyczek i myjemy naczynie.
- Obieramy jabłka ze skórki dodajemy do Thermomix razem ze śliwkami i cynamonem i rozdrabniamy 3 s/obr. 5.
- Do naczynia dodajemy kaszę i masło klarowane. Podgrzewamy 2 min/100°C/obr. wsteczne 0.5.