ŚniadaniaZdrowy dzieciak

Kasza gryczana z jabłkiem i cynamonem

Dietetyczne, lekkie śniadanko na słodko. Kasza gryczana jest bardzo odżywczapoprawia trawienie, ma niski indeks glikemiczny i jest bezglutenowa. Ze względu na swoje wspaniałe właściwości polecana jest w różnych programach detoksykacyjnych. A my mamy dla Was nietypowe połączenie na dobry start dnia! 🙂

SKŁADNIKI (3 porcje):
  • Niepalona kasza gryczana – 300 g
  • Jabłka – 2-3 sztuki (około 300 g)
  • Ksylitol – 1 łyżeczka opcjonalnie
  • Masło klarowane – 2 łyżeczki
  • Śliwki suszone – 4 sztuki
  • Cynamon – szczypta do smaku
PRZYGOTOWANIE:
  1. Kaszę gryczana namaczamy najlepiej przez noc lub minimum przez 2 godziny.
  2. Kaszę gryczaną gotujemy al dente*. Zerknij na wskazówki na opakowaniu.
  3. Jabłka ścieramy na tarce na grubych oczkach.
  4. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy ugotowana kaszę, starte jabłko, cynamon i ksylitol. Wszystko podduszamy przez kilka minut, aby kasza przeszła smakiem jabłek i cynamonu. Na koniec dodajemy pokrojone śliwki suszone. I tak powstaje sycące śniadanko lub pyszny słodki lunch. 🙂

* Kaszę gryczaną najlepiej jest namoczyć na noc – skróci to czas gotowania.

Kasza gryczana świetnie sprawdza się również w smoothie na śniadanie. Śliwkowy Metabolizm – taki koktajl napełni Cię do syta! 🙂

PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Kaszę gryczana najlepiej jest namoczyć przez noc lub minimum przez 2 godziny.
  2. Do kielicha wlewamy 1000 ml wody, nakładamy koszyczek, wsypujemy kaszę, gotujemy 20 min/100°C/obr. 4.
  3. Ściągamy koszyczek i myjemy naczynie.
  4. Obieramy jabłka ze skórki dodajemy do Thermomix razem ze śliwkami i cynamonem i rozdrabniamy 3 s/obr. 5.
  5. Do naczynia dodajemy kaszę i masło klarowane. Podgrzewamy 2 min/100°C/obr. wsteczne 0.5.
Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close