ŚniadaniaZdrowy dzieciak

Kasza gryczana z jabłkiem i cynamonem

Dietetyczne, lekkie śniadanko na słodko. Kasza gryczana jest bardzo odżywcza, poprawia trawienie, ma niski indeks glikemiczny i jest bezglutenowa. Ze względu na swoje wspaniałe właściwości polecana jest w różnych programach detoksykacyjnych. Nietypowe połączenie na dobry start dnia 🙂

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 300 g niepalonej kaszy gryczanej
  • 2-3 jabłka (około 300 g)
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 4 śliwki suszone
  • cynamon do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę gryczaną gotujemy aldente* , odcedzamy. Jabłka ścieramy na tarce.

Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy ugotowana kaszę, starte jabłko, cynamon i ksylitol. Podduszamy przez kilka minut, aby kasza przeszła smakiem jabłek i cynamonu. Na koniec dodajemy pokrojone śliwki suszone. I tak powstaje sycące śniadanko lub pyszny słodki lunch 🙂

* Kaszę gryczaną najlepiej jest namoczyć na noc, skróci to czas gotowania.

Kasza gryczana świetnie sprawdza się również w smoothie na śniadanie  – Śliwkowy Metabolizm – taki koktajl napełni cię do syta 🙂

Tagi
Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close