Kasza gryczana z jabłkiem i cynamonem
Dietetyczne, lekkie śniadanko na słodko. Kasza gryczana jest bardzo odżywcza, poprawia trawienie, ma niski indeks glikemiczny i jest bezglutenowa. Ze względu na swoje wspaniałe właściwości polecana jest w różnych programach detoksykacyjnych. Nietypowe połączenie na dobry start dnia 🙂
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 300 g niepalonej kaszy gryczanej
- 2-3 jabłka (około 300 g)
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 2 łyżki masła klarowanego
- 4 śliwki suszone
- cynamon do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę gryczaną gotujemy aldente* , odcedzamy. Jabłka ścieramy na tarce.
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy ugotowana kaszę, starte jabłko, cynamon i ksylitol. Podduszamy przez kilka minut, aby kasza przeszła smakiem jabłek i cynamonu. Na koniec dodajemy pokrojone śliwki suszone. I tak powstaje sycące śniadanko lub pyszny słodki lunch 🙂
* Kaszę gryczaną najlepiej jest namoczyć na noc, skróci to czas gotowania.
Kasza gryczana świetnie sprawdza się również w smoothie na śniadanie – Śliwkowy Metabolizm – taki koktajl napełni cię do syta 🙂