Obiady
Kasza jaglana z serkiem z nerkowców
Uwielbiamy kaszę jaglaną w każdej postaci. 🙂 Czy to na słodko, czy też na słono. 🙂 Nie bez przyczyny jest królową zdrowia i warto ją dodawać do naszych potraw.
SKŁADNIKI:
- Kalafior – 400 g
- Jarmuż – 2 garści
- Kasza jaglana ugotowana* – 5 łyżek
- Masło klarowane lub oliwa – 1 łyżka
- Sól – szczypta
- Chili – szczypta
- Serek z nerkowców z kolorowym pieprzem**
*Jak ugotować kaszę jaglaną znajdziesz w przepisie Budyń jaglany.
PRZYGOTOWANIE:
- Kalafiora dokładnie myjemy i kroimy lub rozdrabniamy w Thermomixie tak, aby powstał ryż z kalafiora.
- Liście jarmużu kroimy w paseczki i podduszamy na maśle klarowanym lub oliwie z odrobiną soli i chili.
- Jak jarmuż puści wodę, dodajemy kalafiora i ugotowaną kaszę jaglaną.
- Wszystko dusimy przez około 10-15 minut.
- Podajemy z pysznym serkiem z nerkowców, który dodaje wspaniałego smaku potrawie.