Obiady
Kaszotto ze szparagami
Lubicie risotto? Co za pytanie! 🙂 Jak można go nie lubić? Aksamitne, kremowe z ulubionymi dodatkami. Proste, szybkie, a przede wszystkim pyszne.
A co powiecie na kaszotto? To zdrowa wersja risotto. 🙂 Danie to doszło do listy moich ulubionych lunch boxów. 🙂 Naprawdę warto spróbować!
SKŁADNIKI:
- Niepalona kasza gryczana do ugotowania – 150 g
- Szparagi – pęczek
- Cebulka – 2 szt.
- Szpinak – 1 paczka
- Czosnek – 3 ząbki
- Sól himalajska – szczypta
- Pieprz – szczypta
- Chili – szczypta
- Masło Ghee lub oliwa
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę gryczaną dokładnie płuczemy. Możemy wcześniej ją namoczyć przez 2 godziny jeśli mamy czas.*
- Kaszę gotujemy al dente bez soli i odcedzamy. My uwielbiamy robić ją na parze w Thermomixie – wychodzi najlepsza. 🙂
- Na patelni rozpuszczamy masło klarowane lub oliwę i podduszamy poszatkowaną cebulkę z odrobiną soli.
- Dodatkowo obieramy szparagi i kroimy je na małe kawałki. Podduszamy razem z cebulką.
- Dodajemy poszarpany szpinak i dusimy wszystko razem.
- Następnie dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, doprawiamy do smaku czosnkiem, solą, pieprzem i chili. Dusimy przez kilka minut i gotowe. 🙂
* Kaszę gryczaną najlepiej jest namoczyć na noc, skróci to czas gotowania. Ze względu na swoje wspaniałe właściwości gryka polecana jest w różnych programach detoksykacyjnych.