Kawa kuloodporna
awa ta zawładnęła naszymi sercami. Jakie szczęście, że sprzyja ona naszemu zdrowiu. Choć pamiętajcie, we wszystkim należy mieć umiar. 🙂
Kawa kuloodporna została wymyślona przez David Asprey’a, który podczas swojej podróży do Tybetu został zainspirowany zwyczajem picia herbaty z masłem. Znana od wieków herbata po tybetańsku stała się prekursorką bulletproof coffee. Jest to nowy trend kulinarny, który znajduje coraz więcej zwolenników. Ma pobudzające i odchudzające właściwości, a dodatkowo daje zastrzyk energii, którego działanie odczuwa się przez resztę dnia. Kawa kuloodporna serwowana jest przede wszystkim rano, a tłuszcz rozpuszczony w kawie hamuje łaknienie. Picie kawy kuloodpornej przyczynia się do redukcji tkanki tłuszczowej oraz do poprawy funkcjonowania mózgu. Wypicie tego magicznego napoju zalecane jest tuż przed wysiłkiem fizycznym lub ciężkim dniem.
Dzień bez kawy jest dniem straconym. 🙂
SKŁADNIKI (na 2 kawy):
- Kubek zaparzonej kawy
- Masło klarowane – 1 łyżka
- Olej kokosowy – 1/2 łyżeczki
- Miód lub ksylitolu – do smaku
- Cynamon – 2 szczypty
- Imbir – szczypta
Kawa + masło + olej kokosowy = kuloodporna kawa
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowujemy kawę według swojego ulubionego sposobu (ekspres, imbryk). Kawę najlepiej zaparzać z cynamonem, przechodzi wtedy jego smakiem.
- Zaparzoną gorącą kawę przelewamy do blendera, dodajemy resztę składników i wszystko blendujemy, aż utworzy się pianka.
- Taka kawę przelewamy do filiżanek. 🙂 Najlepiej smakuje z małym deserem np. Mocno czekoladowe brownie z buraków.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Kawę zaparzamy w najwygodniejszy dla nas sposób (ekspres, imbryk itp.)
- Przelewamy kawę do naczynia miksującego. Ponieważ naczynie jest zimne, należy chwilę podgrzać kawę 1 min/90℃/obr. 1.
- Dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy 6 s/obr. 10.
- Kawę przelewamy do filiżanek. Najlepiej smakuje z małym deserem np. Mocno czekoladowe brownie z buraków. 🙂
SMACZNEGO!