Desery

Świąteczny makowiec bez pieczenia

Szybki i prosty w przygotowaniu, słodki, lekki i pyszny! 🙂 Bez glutenu, bez nabiału, bez cukru! Jednym słowem super alternatywa dla tradycyjnego makowca, którą będą zachwyceni wszyscy domownicy! Nasza zdrowa wersja ciasta na święta. 🙂

SKŁADNIKI:

Spód:

  • Daktyle namoczone przez 1 godzinę – 40 g
  • Migdały namoczone przez  1 godzinę – 140 g

Masa:

  • Mielony mak – 400 g
  • Mleko kokosowe – 400 ml
  • Nerkowce – 100 g
  • Rodzynki – 1 garść
  • Miód – 2 łyżki

Polewa:

  • Olej kokosowy – 2 łyżki
  • Kakao – 2 łyżki
  • Miód – 2 łyżki
  • Wiórki kokosowe – 1 garść
PRZYGOTOWANIE:
  1. Dzień wcześniej musimy zmieszać zmielony mak z gęstą częścią mleka kokosowego (wodę oddzielamy) i odstawić do lodówki na noc.
    Nerkowce również namaczamy na noc w wodzie.
  2. Na następny dzień możemy szybko zrobić resztę. Spód ciasta przygotowujemy miksując namoczone daktyle i migdały, aż składniki się złączą. Następnie wykładamy na spód brytfanki o średnicy 18 cm i ugniatamy cienką warstwę.
  3. Masę makową blendujemy razem z odsączonymi nerkowcami i miodem. Dodajemy rodzynki, mieszamy i całość przekładamy na przygotowany spód.
  4. Bierzemy się za polewę. W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy kakao i miód. Mieszamy. Kiedy polewa przestygnie, polewamy naszego makowca, posypujemy wiórkami kokosowymi i całość przekładamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto można też posypać pokruszonymi orzechami, zamiast wiórek.

Smacznego! 🙂

Świąteczny makowiec bez pieczenia

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close