Kawowo-czekoladowy poranek
Kawa o poranku smakuje jak marzenie, a w tym połączeniu jeszcze lepiej. 🙂 Ten napój jest idealny na ciepło – wystarczy podgrzać mleko. Również bardzo smaczny w wersji zimnej na lato, wystarczy użyć mleka z lodówki, a dodatkowo zamrożone banany.
Zerknijcie też do naszego artykułu Kawa na diecie.
SKŁADNIKI (porcja na 2 szklanki):
- Komosa ryżowa (quinoa) – 1/4 szklanki
- Podwójne espresso
- Banany – 2 szt.
- Olej kokosowy extra virgin – 1 łyżeczka
- Pyłek pszczeli – 1 łyżeczka
- Kakao bez cukru – 1 łyżeczka
- Karob – 1 łyżeczka
- Mleko migdałowe**Przepis na mleko migdałowe można znaleźć na naszym blogu: waniliowe mleko migdałowe.
PRZYGOTOWANIE:
- Komosę moczymy w gorącej wodzie przez 30 minut lub gotujemy.
- Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Komosę moczymy w gorącej wodzie przez 30 minut lub gotujemy.
- Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody, zakładamy koszyczek i wsypujemy komosę.
- Zamykamy pokrywę. Gotujemy 15 min/100°C/obr. 4.
- Wyjmujemy koszyczek za pomocą kopystki. Odstawiamy na bok. Wylewamy wodę.
- Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego. Miksujemy 40 s/obr. 10.
Kakao – Kakaowiec to niewielkie drzewo, z którego pozyskuje się nasiona, a z kolei z nich – kakao. Ze względu na wysoką zawartość flawonoidów w kakaowcu, kakao jest bardzo skutecznym w walce z nowotworami. Kakao nie tylko poprawia nasze samopoczucie, ale też wzmacnia koncentrację, a dodatkowo poprawia ukrwienie mózgu. Najlepiej kupować 100% kakao bez cukru.
Bee Polen – pyłek pszczeli – Pyłek stanowi bardzo cenną odżywkę uzupełniającą dzienne racje żywnościowe w aminokwasy, biopierwiastki i witaminy. Dodatkowo wyciągi z pyłku kwiatowego mają silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, działają na bakterie i na grzyby.
*Olej kokosowy – Znany jest jako substancja wspomagająca odchudzanie i regulująca metabolizm. Pamiętaj, aby wybierać ten tłoczony na zimno, extra virgin.