Zdrowy dzieciak
Klopsiki cielęce z soczewicą i warzywami
Większość dzieciaków lubi klopsiki. 🙂 W tej wersji przemycamy w środku czerwoną soczewicę, która dostarczy wielu cennych składników odżywczych. W końcu dzieciaki nie muszą wiedzieć, że coś tam w nich jest. Soczewica zawiera mnóstwo potasu, kwasu foliowego i łatwo przyswajalnego białka. W połączeniu z duszonymi warzywami stanowi pyszny, odżywczy obiad dla całej rodziny.
SKŁADNIKI:
- Mielona cielęcina – 1/2 kg
- Soczewica czerwona – 100 g
- Marchewka – 2 szt.
- Pietruszka – 1 szt.
- Por – nieduży kawałek
- Kapusta włoska – 1/4 szt.
- Cebula – 1 szt.
- Natka pietruszki – 1 garść
- Jajko – 1 szt.
- Mąka ryżowa lub kukurydziana
- Masło klarowane
- Sól
PRZYGOTOWANIE:
- Na tarce na drobnych oczkach ścieramy marchewki i pietruszkę.
- Szatkujemy drobno pora i kapustę włoską.
- Wszystko podsmażamy przez kilka minut na maśle klarowanym.
- Dolewamy około pół litra wody i dusimy wszystko przez 20 minut.
- Doprawiamy solą do smaku.
- Bierzemy się za przygotowanie klopsów. Soczewicę gotujemy do miękkości i odcedzamy.
- Cebulę szatkujemy drobno i podsmażamy na maśle klarowanym.
- Natkę pietruszki szatkujemy drobno.
- Do cielęciny dodajemy soczewicę, cebulkę, natkę pietruszki, jajko, sól i mąkę – tyle mąki, aby skleić wszystkie składniki.
- Formujemy okrągłe klopsiki, które należy obtoczyć również w mące.
- Delikatnie wsadzamy je do naszych duszonych warzyw. Dolewamy wody tak, aby mniej więcej przykryła klopsy do połowy ich wysokości.
- Całość dusimy przez około 20-30 minut.
Klopsy razem z warzywami podajemy z kaszą jaglaną.
Smacznego! 🙂