Zdrowy dzieciak

Klopsiki cielęce z soczewicą i warzywami

Większość dzieciaków lubi klopsiki. 🙂 W tej wersji przemycamy w środku czerwoną soczewicę, która dostarczy wielu cennych składników odżywczych. W końcu dzieciaki nie muszą wiedzieć, że coś tam w nich jest. Soczewica zawiera mnóstwo potasu, kwasu foliowego i łatwo przyswajalnego białka. W połączeniu z duszonymi warzywami stanowi pyszny, odżywczy obiad dla całej rodziny.

SKŁADNIKI:
  • Mielona cielęcina – 1/2 kg
  • Soczewica czerwona – 100 g
  • Marchewka – 2 szt.
  • Pietruszka – 1 szt.
  • Por – nieduży kawałek
  • Kapusta włoska – 1/4 szt.
  • Cebula – 1 szt.
  • Natka pietruszki – 1 garść
  • Jajko – 1 szt.
  • Mąka ryżowa lub kukurydziana
  • Masło klarowane
  • Sól
PRZYGOTOWANIE:
  1. Na tarce na drobnych oczkach ścieramy marchewki i pietruszkę.
  2. Szatkujemy drobno pora i kapustę włoską.
  3. Wszystko podsmażamy przez kilka minut na maśle klarowanym.
  4. Dolewamy około pół litra wody i dusimy wszystko przez 20 minut.
  5. Doprawiamy solą do smaku.
  6. Bierzemy się za przygotowanie klopsów. Soczewicę gotujemy do miękkości i odcedzamy.
  7. Cebulę szatkujemy drobno i podsmażamy na maśle klarowanym.
  8. Natkę pietruszki szatkujemy drobno.
  9. Do cielęciny dodajemy soczewicę, cebulkę, natkę pietruszki, jajko, sól i mąkę – tyle mąki, aby skleić wszystkie składniki.
  10. Formujemy okrągłe klopsiki, które należy obtoczyć również w mące.
  11. Delikatnie wsadzamy je do naszych duszonych warzyw. Dolewamy wody tak, aby mniej więcej przykryła klopsy do połowy ich wysokości.
  12. Całość dusimy przez około 20-30 minut.

Klopsy razem z warzywami podajemy z kaszą jaglaną.

Smacznego! 🙂

Klopsiki cielęce z soczewicą i warzywami

Klopsiki cielęce z soczewicą i warzywami

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close