Desery
Kokosanki
Jeśli szukasz szybkiego przepisu na smaczne i zdrowe ciasteczka, to dobrze trafiłeś. Takie właśnie są nasze kokosanki. 🙂 Trzy minuty przygotowania i 20 minut pieczenia, a głównym składnikiem są jajka i kokos.
SKŁADNIKI:
- Jajka – 4 szt.
- Mąka kokosowa – 1/2 szklanki
- Wiórki kokosowe – 2 szklanki
- Olej kokosowy nierafinowany – 3 łyżki
- Ksylitol – 1/2 szklanki
- Wanilia w proszku – 1/2 łyżeczki
- Imbir – kawałek o wielkości kciuka
- Cytryna – 1 szt.
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C.
- Roztopiony olej kokosowy, ksylitol, wanilię, jajka, mąkę kokosową i kawałek imbiru blendujemy na gładką masę w blenderze. My używamy Nutribulet lub Thermomix. 🙂
- Następnie sparzamy cytrynę, ścieramy skórkę na małej tarce, wyciskamy sok i dodajemy do naszej masy razem z wiórkami kokosowymi.
- Wszystko razem dokładnie mieszamy.
- Rozkładamy papier pergaminowy na blachę piekarnika i formujemy okrągłe ciasteczka.
- Pieczemy przez około 15-20 minut do uzyskania złotego koloru.