Desery

Kokosanki

Jeśli szukasz szybkiego przepisu na smaczne i zdrowe ciasteczka, to dobrze trafiłeś. Takie właśnie są nasze kokosanki. 🙂 Trzy minuty przygotowania i 20 minut pieczenia, a głównym składnikiem są jajka i kokos.

SKŁADNIKI:
  • Jajka – 4 szt.
  • Mąka kokosowa – 1/2 szklanki
  • Wiórki kokosowe – 2 szklanki
  • Olej kokosowy nierafinowany – 3 łyżki
  • Ksylitol – 1/2 szklanki
  • Wanilia w proszku – 1/2 łyżeczki
  • Imbir – kawałek o wielkości kciuka
  • Cytryna – 1 szt.
PRZYGOTOWANIE:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C.
  2. Roztopiony olej kokosowy, ksylitol, wanilię, jajka, mąkę kokosową i kawałek imbiru blendujemy na gładką masę w blenderze. My używamy Nutribulet lub Thermomix. 🙂
  3. Następnie sparzamy cytrynę, ścieramy skórkę na małej tarce, wyciskamy sok i dodajemy do naszej masy razem z wiórkami kokosowymi.
  4. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
  5. Rozkładamy papier pergaminowy na blachę  piekarnika i formujemy okrągłe ciasteczka.
  6. Pieczemy przez około 15-20 minut do uzyskania złotego koloru.

Kokosanki

Kokosanki

Kokosanki

Kokosanki

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close