Przekąski
Krakersy z siemienia lnianego
Wbrew pozorom, to bardzo łatwy i szybki przepis do wykonania. Krakersy w tej wersji są niesłychanie zdrowe, a to za sprawą siemienia lnianego, które jest tu głównym składnikiem. Idealnie wpływają na trawienie, obniżają stężenie cholesterolu we krwi i regulują poziom glukozy. Są świetną przekąską, albo dodatkiem do sałatek czy past. Idealnie sprawdzają się w podróży i można je przechowywać nawet do miesiąca.
SKŁADNIKI (wkład do suszarki*):
- Siemię lniane namoczone w wodzie przez 3 godziny – 300 g
- Cebula – 2 średnie szt.
- Czosnek – 3 ząbki
- Płatki chili – 1/4 łyżeczki
- Czerwona papryka – 1 szt.
- Pomidory – 2 duże szt.
- Sól himalajska
- Oliwa – 3 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
- Siemię lniane namaczamy w ciepłej wodzie przez przynajmniej 3 godziny, tak aby powstała kisielowa konsystencja. Można je również namoczyć na noc i rano zabrać się za robienie krakersów.
- Następnie blendujemy wszystkie pozostałe składniki, dodajemy siemię lniane razem z powstałym kisielem i wszystko mieszamy. Jeśli całość wychodzi zbyt rzadka, dosypujemy jeszcze siemienia lnianego tak, aby otrzymać zwartą papkę.
- Rozkładamy papier pergaminowy na wszystkich poziomach suszarki (zazwyczaj jest to pięć poziomów).
- Masę wykładamy na papier tworząc z niej cienka warstwę.
- Suszymy na maksymalnej temperaturze (około 70℃), aż krakersy będą chrupkie. Zazwyczaj jest to minimum 7 godzin, dlatego najlepiej zostawić krakersy w suszarce na noc. Rano bedą na pewno gotowe i pysznie chrupkie. 🙂
*My używamy standardowej suszarki do suszenia grzybów. Ma ona kilka poziomów do suszenia, można kupić ją praktycznie wszędzie, zwłaszcza w sezonie grzybowym i jest stosunkowo tania.
Polecamy jej zakup i testowanie innych naszych przepisów z jej użyciem np. Buraczane kokosanki.