Krem z pieczonej papryki i pomidorów
Jest to mój ulubiony krem, szybki, łatwy i bardzo smaczny. Uwielbiamy ją za kolor, smak i wartości odżywcze. Wspaniały czerwony kolor pobudza do działania i miłości w połączeniu z uspokajającą naturą zielonych kiełek, wprowadzi wspaniałą harmonię w nasze życie.
SKŁADNIKI:
- 0.5 l bulion warzywnego lub rosołu
- 4-5 dużych pomidorów malinowych
- 2 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebulki
- masło ghee lub olej kokosowy
- szczypta chili
- sól
PRZYGOTOWANIE:
Paprykę dokładnie umyj i włóż do piekarnika na papierze pergaminowym piecz około 15-20 minut na temperaturze 200°C.
Zaczekaj aż papryka ostygnie i obierz ja ze skórki i pokrój.
W między czasie szatkujemy cebulkę i podduszamy na maśle klarowanym lub oleju kokosowym.
Sparzamy pomidory, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałeczki.
Dodajemy je do cebulki doprawiamy solą i dusimy razem, aż wszystko będzie miękkie.
Do garnka wlewamy bulion i łączymy ze wszystkimi pozostałymi składnikami.
Blendujemy na gładki krem. Bardzo ważne jest aby dodać świeżego czosnku do kremu, gdyż w ten sposób zachowa jak najwięcej swoich leczniczych właściwości.
Podajemy z pestkami dyni lub posypujemy kiełkami.
Smacznego 🙂