Zielono, lekko, świeżo, miętowo! 🙂 Tak najprościej opisać tę zupę krem. Śmietanka z orzechów nerkowca nadaje dodatkowo kremowego smaku i aromatu. Jest też świetną alternatywa zwykłej śmietany, zwłaszcza jeżeli nie jesz nabiału.

SKŁADNIKI:

Zupa:

  • Świeży lub mrożony groszek – 400 g
  • Cebula – 1 szt.
  • Seler – kawłek
  • Liście świeżej mięty – 1 garść
  • Bulion – 1-1,5 l
  • Sól
  • Pieprz

Śmietanka z nerkowców:

  • Namoczone nerkowce (przez ok. 2 h) – 1 filiżanka
  • Woda – 150 ml
  • Sól himalajska – 1 płaska łyżeczka
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE:
  1. Na patelni podsmażamy cebulkę, aż się zarumieni.
  2. Dodajemy bulion, pokrojony na kawałki seler i gotujemy przez 20 min.
  3. Dodajemy groszek i gotujemy, aż zmięknie. Czas gotwania zależy czy użyjesz groszku świeżego czy mrożonego.
  4. Dodajemy miętę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  5. Miksujemy na gładki krem. Jeżeli wyjdzie zbyt gęsty, to dodaj więcej bulionu.
  6. Przygotowując wege śmietankę miksujemy wszystkie składniki w blenderze. Konsystencja powinna być taka jak rzadka śmietanka z pianką na wierzchu. Taką śmietankę możesz z powodzeniem podawać do wszystkich kremów warzywnych! Można nią również polewać sałatki.
  7. Do miseczek nakładamy zupę, a następnie polewamy śmietanką i dekorujemy listkami mięty.

Smacznego!