Zupy
Krem z zielonego groszku i mięty z wege śmietanką
Zielono, lekko, świeżo, miętowo! 🙂 Tak najprościej opisać tę zupę krem. Śmietanka z orzechów nerkowca nadaje dodatkowo kremowego smaku i aromatu. Jest też świetną alternatywa zwykłej śmietany, zwłaszcza jeżeli nie jesz nabiału.
SKŁADNIKI:
Zupa:
- Świeży lub mrożony groszek – 400 g
- Cebula – 1 szt.
- Seler – kawłek
- Liście świeżej mięty – 1 garść
- Bulion – 1-1,5 l
- Sól
- Pieprz
Śmietanka z nerkowców:
- Namoczone nerkowce (przez ok. 2 h) – 1 filiżanka
- Woda – 150 ml
- Sól himalajska – 1 płaska łyżeczka
- Sok z cytryny – 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE:
- Na patelni podsmażamy cebulkę, aż się zarumieni.
- Dodajemy bulion, pokrojony na kawałki seler i gotujemy przez 20 min.
- Dodajemy groszek i gotujemy, aż zmięknie. Czas gotwania zależy czy użyjesz groszku świeżego czy mrożonego.
- Dodajemy miętę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Miksujemy na gładki krem. Jeżeli wyjdzie zbyt gęsty, to dodaj więcej bulionu.
- Przygotowując wege śmietankę miksujemy wszystkie składniki w blenderze. Konsystencja powinna być taka jak rzadka śmietanka z pianką na wierzchu. Taką śmietankę możesz z powodzeniem podawać do wszystkich kremów warzywnych! Można nią również polewać sałatki.
- Do miseczek nakładamy zupę, a następnie polewamy śmietanką i dekorujemy listkami mięty.
Smacznego!