Zupy
Kremowa zupa grzybowa
Zupa grzybowa to jedna z naszych ulubionych, a ta gotowana ze świeżych prawdziwków to najlepsze co może być w sezonie grzybowym. Chcemy Was zarazić miłością do zup! U nas goszczą one prawie codziennie szczególnie jak robi się troszkę chłodniej.
Grzyby, oprócz wspaniałego aromatu i smaku, mają w sobie liczne właściwości odżywcze, a nawet antynowotworowe.
Dlaczego jeszcze warto jeść grzyby?
- mają działanie antynowotworowe
- sprzyjają utrzymaniu prawidłowej masy – są nisko kaloryczne
- są źródłem błonnika – zapewniają uczucie sytości
- wzmacniają naczynia krwionośne
- poprawiają odporność organizmu dzięki zawartości antyutleniaczy
- a do tego są smaczne! 🙂
SKŁADNIKI:
- Bulion warzywny lub drobiowy – 2 l
- Masło klarowane Ghee
- Grzyby (najlepiej prawdziwki, ale można użyć też pieczarek) – 500 g
- Nerkowce – 1 garść
- Cebule – 2 szt.
- Pieprz – szczypta
- Sól himalajska – szczypta
- Natka pietruszki – 1 pęczek
PRZYGOTOWANIE:
- Nerkowce namaczamy przynajmniej przez 30 minut.
- Cebulkę szatkujemy i podduszamy na maśle klarowany z odrobiną soli.
- Grzyby (my użyłyśmy prawdziwków) dokładnie obieramy i kroimy, a następnie dodajemy do cebulki i razem podduszamy.
- Kiedy grzybki i cebulka zmiękną, dodajemy je do bulionu i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut tak, aby bulion przeszedł smakiem grzybów.
- Następnie do blendera odlewamy dwie chochelki zupy razem z grzybami i cebulką, dodajemy nerkowce i wszystko miksujemy.
- Zawartość blendera dodajemy z powrotem do zupy.
Jest to fajny sposób, aby zagęścić zupę bez używania mąki. Dzięki nerkowcom zupa nabierze kremowej konsystencji i nawet miłośnicy śmietany nie będą wstanie się zorientować, że jej tam nie ma. 🙂 - Na koniec doprawiamy pieprzem i solą oraz posypujemy natką z pietruszki.
Smacznego! 🙂