Przekąski
Krewetki tygrysie
Proste przepisy potrafią zaskoczyć smakiem. Tygrysie krewetki w słodko-kwaśnej marynacie z lekko kokosowym aromatem po prostu rozpływają się w ustach. Koniecznie musisz spróbować, palce lizać! 🙂
SKŁADNIKI:
- Krewetki tygrysie – 20 szt.
- Kurkuma – 1/2 łyżeczki
- Czosnek – 2 ząbki
- Olej kokosowy – 3 łyżki
- Sok z cytryny – 2 łyżki
- Miód – 1 łyżeczka
- Sól
PRZYGOTOWANIE:
- Krewetki płuczemy i suszymy.
- Przygotowujemy marynatę. Olej kokosowy podgrzewamy tak, aby był płynny.
- Następnie dodajemy kurkumę, sól, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę i miód.
- Dodajemy krewetki i zostawiamy je w marynacie przez około 1 h, aby przeszły aromatem.
- Następnie rozgrzewamy patelnię i podduszamy krewetki razem z marynatą, aż się skręcą. Można dodać odrobinę wody w razie potrzeby.