Przekąski

Krewetki tygrysie

Proste przepisy potrafią zaskoczyć smakiem. Tygrysie krewetki w słodko-kwaśnej marynacie z lekko kokosowym aromatem po prostu rozpływają się w ustach. Koniecznie musisz spróbować, palce lizać! 🙂

SKŁADNIKI:
  • Krewetki tygrysie – 20 szt.
  • Kurkuma – 1/2 łyżeczki
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Olej kokosowy – 3 łyżki
  • Sok z cytryny – 2 łyżki
  • Miód – 1 łyżeczka
  • Sól
PRZYGOTOWANIE:
  1. Krewetki płuczemy i suszymy.
  2. Przygotowujemy marynatę. Olej kokosowy podgrzewamy tak, aby był płynny.
  3. Następnie dodajemy kurkumę, sól, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę i miód.
  4. Dodajemy krewetki i zostawiamy je w marynacie przez około 1 h, aby przeszły aromatem.
  5. Następnie rozgrzewamy patelnię i podduszamy krewetki razem z marynatą, aż się skręcą. Można dodać odrobinę wody w razie potrzeby.
Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Przeczytaj również

Close
Back to top button
Close