Obiady

Kurczak teriyaki z ryżem kokosowym

W końcu zagościło u nas mięso. 🙂 To nie tak, że nie jemy go wcale. Mięso lubimy, choć w niewielkich ilościach. Ale jak już je jemy, musi być ono naprawdę pyszne. Smaki orientalne, jak wiecie, też bardzo lubimy, dlatego proponujemy dziś właśnie kurczaka teriyaki w domowym sosie bez konserwantów i zbędnych dodatków. W towarzystwie kokosowego ryżu i sałatki smakuje wyśmienicie. Jest to też pomysł na bezglutenowy obiad. Danie jest niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu. Zaletą jest to, że idealnie nadaje się do pracy jako lunch. Mięso na następny dzień jest nadal miękkie i wilgotne, podobnie ryż, który z dodatkiem mleka kokosowego nie jest suchy i twardy. Testujcie i piszcie w komentarzach jak Wam się podobają takie lunch boxy 🙂

SKŁADNIKI (4 porcje):

Kurczak teriyaki:

  • Piersi z kurczaka – 600 g
  • Olej rzepakowy – 2 łyżki
  • Sos sojowy (bezglutenowy) – 6 łyżek
  • Miód – 3 łyżki
  • Sok z limonki – 2 łyżki
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Imbir – 1 kawałek wielkości kciuka
  • Skrobia ziemniaczana – 1/2 łyżeczki
  • Sezam

Ryż kokosowy:

  • Ryż jaśminowy – 200 g
  • Mleczko kokosowe – 50 ml
  • Szczypta soli

Sałatka:

  • Mix sałat – 4 garście
  • Ogórek – 1 sztuka (200 g)
  • Rzodkiewka – 8 sztuk
  • Oliwa z oliwek extra virgin – 1 łyżka
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Sól, pieprz – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
  1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniuOdcedzamy, dodajemy mleczko kokosowe i dusimy przez kilka minut. Odstawiamy na bok.
  2. W międzyczasie czyścimy piersi z kurczaka z błonek i kości. Odstawiamy na bok.
  3. Przygotowujemy sos. Na patelnię wlewamy olej, sos sojowy, dodajemy miód, sok z limonki, imbir starty na tarce i czosnek przeciśnięty przez praskę. Zagotujemy.
  4. Do sosu przekładamy piersi z kurczaka i przykrywamy pokrywką. Dusimy przez około 7 minut. Kurczaka obracamy na drugą stronę, przykrywamy pokrywką i ponownie gotujemy przez około 7 minut.
  5. Do miseczki odlewamy około 50 ml sosu z patelni, dodajemy skrobię ziemniaczaną i mieszamy energicznie aż do złączenia się składników. Wlewamy do sosu i mieszamy, aż zgęstnieje. Ściągamy z ognia.*
  6. Sałatę myjemy i osuszamy, ogórki kroimy w słupki, a rzodkiewki na plasterki. Wszystko mieszamy. Skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Na talerze przekładamy porcję sałatki, ryżu oraz kurczaka pokrojonego w plasterki. Kurczaka polewamy sosem pozostałym na patelni oraz ozdabiamy sezamem.

*W przepisie można pominąć skrobię ziemniaczaną. Wystarczy wtedy dusić całość kilka minut bez przykrycia, aż sos trochę odparuje i zgęstnieje. Nie będzie on jednak tak gesty i lepki jak ze skrobią. Jeżeli planujesz kurczaka jeść w kolejny dzień, sos ze skrobia sprawdzi się lepiej. 🙂

Życzymy dużo zdrowia i smacznego 🙂 Harmonki

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close