Kurczak teriyaki z ryżem kokosowym
W końcu zagościło u nas mięso. 🙂 To nie tak, że nie jemy go wcale. Mięso lubimy, choć w niewielkich ilościach. Ale jak już je jemy, musi być ono naprawdę pyszne. Smaki orientalne, jak wiecie, też bardzo lubimy, dlatego proponujemy dziś właśnie kurczaka teriyaki w domowym sosie bez konserwantów i zbędnych dodatków. W towarzystwie kokosowego ryżu i sałatki smakuje wyśmienicie. Jest to też pomysł na bezglutenowy obiad. Danie jest niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu. Zaletą jest to, że idealnie nadaje się do pracy jako lunch. Mięso na następny dzień jest nadal miękkie i wilgotne, podobnie ryż, który z dodatkiem mleka kokosowego nie jest suchy i twardy. Testujcie i piszcie w komentarzach jak Wam się podobają takie lunch boxy 🙂
SKŁADNIKI (4 porcje):
Kurczak teriyaki:
- Piersi z kurczaka – 600 g
- Olej rzepakowy – 2 łyżki
- Sos sojowy (bezglutenowy) – 6 łyżek
- Miód – 3 łyżki
- Sok z limonki – 2 łyżki
- Czosnek – 1 ząbek
- Imbir – 1 kawałek wielkości kciuka
- Skrobia ziemniaczana – 1/2 łyżeczki
- Sezam
Ryż kokosowy:
- Ryż jaśminowy – 200 g
- Mleczko kokosowe – 50 ml
- Szczypta soli
Sałatka:
- Mix sałat – 4 garście
- Ogórek – 1 sztuka (200 g)
- Rzodkiewka – 8 sztuk
- Oliwa z oliwek extra virgin – 1 łyżka
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Sól, pieprz – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, dodajemy mleczko kokosowe i dusimy przez kilka minut. Odstawiamy na bok.
- W międzyczasie czyścimy piersi z kurczaka z błonek i kości. Odstawiamy na bok.
- Przygotowujemy sos. Na patelnię wlewamy olej, sos sojowy, dodajemy miód, sok z limonki, imbir starty na tarce i czosnek przeciśnięty przez praskę. Zagotujemy.
- Do sosu przekładamy piersi z kurczaka i przykrywamy pokrywką. Dusimy przez około 7 minut. Kurczaka obracamy na drugą stronę, przykrywamy pokrywką i ponownie gotujemy przez około 7 minut.
- Do miseczki odlewamy około 50 ml sosu z patelni, dodajemy skrobię ziemniaczaną i mieszamy energicznie aż do złączenia się składników. Wlewamy do sosu i mieszamy, aż zgęstnieje. Ściągamy z ognia.*
- Sałatę myjemy i osuszamy, ogórki kroimy w słupki, a rzodkiewki na plasterki. Wszystko mieszamy. Skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
- Na talerze przekładamy porcję sałatki, ryżu oraz kurczaka pokrojonego w plasterki. Kurczaka polewamy sosem pozostałym na patelni oraz ozdabiamy sezamem.
*W przepisie można pominąć skrobię ziemniaczaną. Wystarczy wtedy dusić całość kilka minut bez przykrycia, aż sos trochę odparuje i zgęstnieje. Nie będzie on jednak tak gesty i lepki jak ze skrobią. Jeżeli planujesz kurczaka jeść w kolejny dzień, sos ze skrobia sprawdzi się lepiej. 🙂
Życzymy dużo zdrowia i smacznego 🙂 Harmonki