Desery
KUTIA – bez glutenu, bez nabiału, paleo
Kutia to tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, litewskiej i rosyjskiej, a w dawnych czasach również polskiej kuchni kresowej. Obecnie jest to ulubiona słodka potrawa wigilijna w wielu domach. Najbardziej bożonarodzeniowy deser. 🙂 Tradycyjnie wykonuje się ją z pszenicy, ale ponieważ my jej nie jemy, proponujemy wam kutię bez glutenu i nabiału, za to z nasionami chia. Wesołych Świąt! 🙂
Kutia – najbardziej bożonarodzeniowy deser
SKŁADNIKI (8-10 porcji):
- Mak – 200 g
- Migdały – 50 g
- Orzechy włoskie – 40 g
- Nerkowce – 30 g
- Rodzynki – 150 g
- Daktyle – 15 szt.
- Chia – 100 g
- Mleko kokosowe – 400 ml
- Miód
PRZYGOTOWANIE:
- Mak mielimy na drobno w blenderze na najwyższych obrotach lub w Thermomix 20-30 s/ obr. 10. Przesypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem, tak aby powstała papka. Odstawiamy na bok. Można też kupić już zmielony mak.
- Migdały, orzechy i nerkowce namaczamy w wodzie przez 2 godziny lub jeżeli jest Ci wygodniej przez noc. Następnie odsączamy je i szatkujemy na kawałki. Można je również rozdrobić w Thermomix 2-3 s/obr. 5. Będą wtedy rozdrobnione nierównomiernie, ale to nie przeszkadza.
- Mleko kokosowe przelewamy do garnuszka, dodajemy chia i lekko podgrzewamy. Wkładamy do lodówki, aby stężało.
- Na koniec mieszamy mak, orzechy, rodzynki, poszatkowane daktyle, chia z mlekiem kokosowym oraz dodajemy miodu wedle uznania. Wstawiamy do lodówki na godzinę (lub dłużej). Podajemy schłodzone.
Życzymy zdrowych, pysznych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia! 🙂