Zupy
Latte pieczarkowe
Nie dość, że proste w przygotowaniu to jeszcze pożywne. 🙂 Uwielbiamy zupy krem, a ta z dodatkiem magicznego pyłu z prawdziwków idealnie nadaje się na każdą okazję. 🙂
Pieczarki to najbardziej popularne grzyby uprawne na świecie. Choć wydawałoby się, że są one bezwartościowe, to badania naukowe potwierdzają, że mają wspaniałe działania antynowotworowe, antybakteryjne, a nawet mogą podnieść naszą odporność. Warto jest je więc włączyć do naszej diety, gdyż płynie z tego dużo korzyści, a przy tym wszystkim są nisko kaloryczne. 🙂
SKŁADNIKI (2 porcje):
- Szalotka – 100 g
- Masło klarowane Ghee – 10 g
- Pieczarki – 500 g
- Orzechy makadamia lub nerkowca – 20 g (1 garść)
- Bulion lub woda – 500 ml
- Sól himalajska – 1 łyżeczka
- Pieprz – szczypta
- Pył z prawdziwków* (opcjonalnie) – 1 łyżeczka
*Aby otrzymać pył z prawdziwków, wystarczy suszone grzyby zemleć w Thermomix 20 s/obr. 10.
PRZYGOTOWANIE:
- Szalotkę szatkujemy i podduszamy na maśle klarowanym z odrobiną soli.
- Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i wszystko dusimy, aż pieczarki zmiękną.
- Dodajemy orzechy makadamia, pył z prawdziwków i wszystko zalewamy bulionem lub wodą. Gotujemy przez około 15 minut.
- Zupę blendujemy na krem, doprawiamy solą himalajską w razie potrzeby i posypujemy pieprzem według uznania.
PRZYGOTOWANIE THERMOMIX:
- Do naczynia miksującego wkładamy szalotkę i rozdrabniamy 5 s/obr. 8. Szalotkę zgarniamy kopystką ze ścian na dno naczynia miksującego.
- Dodajemy masło klarowane Ghee i odrobinę soli himalajskiej. Dusimy 2 min/120°C/obr. 1.
- Dodajemy pieczarki i rozdrabniamy 3 s/obr .5. Następnie dusimy 8 min/120°C/obr. 1.
- Dodajemy bulion, orzechy i pył z prawdziwków. Gotujemy 15 min/100°C/obr. 1.
- Wszystko miksujemy 30 s/obr. 10.