Zupy

Latte pieczarkowe

Nie dość, że proste w przygotowaniu to jeszcze pożywne. 🙂 Uwielbiamy zupy krem, a ta z dodatkiem magicznego pyłu z prawdziwków idealnie nadaje się na każdą okazję. 🙂
Pieczarki to najbardziej popularne grzyby uprawne na świecie. Choć wydawałoby się, że są one bezwartościowe, to badania naukowe potwierdzają, że mają wspaniałe działania antynowotworowe, antybakteryjne, a nawet mogą podnieść naszą odporność. Warto jest je więc włączyć do naszej diety, gdyż płynie z tego dużo korzyści, a przy tym wszystkim są nisko kaloryczne. 🙂

SKŁADNIKI (2 porcje):
  • Szalotka – 100 g
  • Masło klarowane Ghee – 10 g
  • Pieczarki – 500 g
  • Orzechy makadamia lub nerkowca – 20 g (1 garść)
  • Bulion lub woda – 500 ml
  • Sól himalajska – 1 łyżeczka
  • Pieprz – szczypta
  • Pył z prawdziwków* (opcjonalnie) – 1 łyżeczka

*Aby otrzymać pył z prawdziwków, wystarczy suszone grzyby zemleć w Thermomix 20 s/obr. 10.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Szalotkę szatkujemy i podduszamy na maśle klarowanym z odrobiną soli.
  2. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i wszystko dusimy, aż pieczarki zmiękną.
  3. Dodajemy orzechy makadamia, pył z prawdziwków i wszystko zalewamy bulionem lub wodą. Gotujemy przez  około 15 minut.
  4. Zupę blendujemy na krem, doprawiamy solą himalajską w razie potrzeby i posypujemy pieprzem według uznania.
PRZYGOTOWANIE THERMOMIX:
  1. Do naczynia miksującego wkładamy szalotkę i rozdrabniamy 5 s/obr. 8. Szalotkę zgarniamy kopystką ze ścian na dno naczynia miksującego.
  2. Dodajemy masło klarowane Ghee i odrobinę soli himalajskiej. Dusimy 2 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodajemy pieczarki i rozdrabniamy 3 s/obr .5. Następnie dusimy 8 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodajemy bulion, orzechy i pył z prawdziwków. Gotujemy 15 min/100°C/obr. 1.
  5. Wszystko miksujemy 30 s/obr. 10.

Latte Pieczarkowe

Latte Pieczarkowe

Latte Pieczarkowe

Pokaż więcej

Food Harmony

Health Coach z Instytutu Zdrowia i Odżywiania w Nowym Yorku

Warto przeczytać

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close