Leczo wegetariańskie z cukinią
Leczo to prosta potrawa z papryki, cebuli, pomidorów i kiełbasy pochodząca z kuchni Węgierskiej. W naszej wersji wegetariańskiej kiełbasę zamieniłyśmy na cukinię. Jest to łatwe danie jednogarnkowe, które najlepiej smakuje na drugi dzień dlatego warto jest zawsze przyrządzić więcej. W naszym przepisie przygotowujemy dużo leczo 🙂 część jemy od razy, część na następny dzień, a jak coś zostanie to pasteryzujemy w słoiczkach na zimę.
SKŁADNIKI:
- 1 kg białej papryki
- 1,5 kg pomidorów
- 1 papryczka chili
- 2 cukinie
- 5 cebul
- 3-5 ząbków czosnku
- oliwa
- sól
- pieprz
- płatki chilli
- 1 cytryna
PRZYGOTOWANIE:
Cebulkę kroimy w kostkę i podduszamy w dużym garnku na oliwie z odrobiną soli, aż zmięknie.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i razem podduszamy, aż papryka zmięknie.
Dodajemy jedną papryczkę chili drobno posiekaną, bez pestek. Jeśli nie lubicie ostrych potraw można chili pominąć.
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Następnie pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do garnka z cebulą i papryką.
Wszystko razem dusimy pod przykryciem, aż pomidory puszczą sok i zmiękną, od czasu do czasu mieszając.
Następnie na sam koniec dodajemy pokrojoną cukinię w kostkę i gotujemy około 5 minut.
Na koniec wszystko doprawiamy solą, pieprzem, można wkropić odrobinę soku z cytryny.
Każdą porcję doprawiamy świeżym czosnkiem wyciśniętym przez praskę. W taki sposób (bez obróbki termicznej) czosnek zachowuje najwięcej swoich zdrowotnych właściwości.
Właściwości lecznicze czosnku:
- Naturalny antybiotyk, wpierający naszą dobrą florę bakteryjną
- Hamuje rozwój bakterii
- Niszczy pasożyty jelit
- Zwalcza infekcje
- Obniża ciśnienie krwi
- Wspomaga trawienia
- Chroni przed zawałem i udarem
- Działanie antynowotworowe
- Działanie odmładzające
Czosnek to nasz polski SUPERFOOD. Sprawdźcie również jakie inne cenne właściwości mają Nasze Polskie