Zdrowy dzieciakZupy
Lekki krupnik z kaszą jaglaną
Dziś przygotowałyśmy dla Was trochę mniej tradycyjny krupnik. 🙂 Mnóstwo warzyw i kasza jaglana! ???? W tej wersji ma pyszny, lekko słodkawy smak, idealny dla każdego dzieciaka. 🙂 Buliony warzywne to bomba witamin, dlatego warto je wprowadzać jak najczęściej do diety zarówno naszej jak i najmłodszych. Kasza jaglana to jak wiadomo królowa kasz. Jest lekkostrawna i bezglutenowa. Odkwasza i oczyszcza organizm i jest skarbnicą witamin i minerałów. Jedzmy jej jak najwięcej na zdrowie! Taka wersja krupniku pasuje na każdą porę roku!
Kasza jaglana – mało skrobi, dużo przyswajalnego białka!
SKŁADNIKI:
- Marchewka – 3 szt.
- Pietruszka – 2 szt
- Seler – 1/4 szt.
- Kapusta włoska – 1/4 szt.
- Cebula – 1 szt.
- Ziemniaki – 3-4 szt.
- Masło klarowane
- Kasza jaglana – 3/4 szklanki
- Sól – szczypta
- Pieprz – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę jaglaną przepłukujemy wodą kilka razy, przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczy i gotujemy w lekko osolonej wodzie w proporcji 2:1 (woda:kasza).
- Kiedy woda prawie odparuje, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na bok. Kasza dojdzie wtedy do siebie i będzie sypka.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
- Wszystkie pozostałe warzywa ścieramy na tarce na grubych oczkach, przekładamy do garnka i dusimy na maśle klarowanym przez kilka minut.
- Następnie warzywa zalewamy wodą – około 2 litry lub wedle uznania, w zależności jak treściwą zupę lubicie.
- Dodajemy ziemniaki.
- Całość gotujemy przez 20-25 minut.
- Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, solimy i pieprzymy do smaku.
Gotowe! 🙂
PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
- Kaszę jaglaną przepłukujemy dokładnie kilka razy i przelewamy wrzątkiem, aby nie była gorzka.
- Do kielicha wlewamy 1000 ml wody i wsypujemy 1 łyżeczkę soli.
- Zakładamy koszyczek, wsypujemy kaszę jaglaną i gotujemy 15 min/100°C/obr. 4.
- Wyjmujemy koszyczek i odstawiamy.
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i odkładamy na bok.
- Jarzyny obieramy, kroimy na kawałki i przekładamy do kielicha.
Szatkujemy 3 s/obr. 5. - Dodajemy masło klarowane i dusimy 5 min/100°C/obr. 1,5.
- Dodajemy 1500 ml wody, ziemniaki, sól i pieprz.
- Gotujemy 20 min/100°C/obr. 1,5.
- Dodajemy kaszę jaglaną.
- Podajemy posypane natką pietruszki.
Gotowe! 🙂