Lekki krupnik z kaszą jaglaną

Dziś przygotowałyśmy dla Was trochę mniej tradycyjny krupnik. 🙂 Mnóstwo warzyw i kasza jaglana! 👍 W tej wersji ma pyszny, lekko słodkawy smak, idealny dla każdego dzieciaka. 🙂 Buliony warzywne to bomba witamin, dlatego warto je wprowadzać jak najczęściej do diety zarówno naszej jak i najmłodszych. Kasza jaglana to jak wiadomo królowa kasz. Jest lekkostrawna i bezglutenowa. Odkwasza i oczyszcza organizm i jest skarbnicą witamin i minerałów. Jedzmy jej jak najwięcej na zdrowie! Taka wersja krupniku pasuje na każdą porę roku!

Kasza jaglana – mało skrobi, dużo przyswajalnego białka!

SKŁADNIKI:
  • Marchewka – 3 szt.
  • Pietruszka – 2 szt
  • Seler – 1/4 szt.
  • Kapusta włoska – 1/4 szt.
  • Cebula – 1 szt.
  • Ziemniaki – 3-4 szt.
  • Masło klarowane
  • Kasza jaglana – 3/4 szklanki
  • Sól – szczypta
  • Pieprz – szczypta
PRZYGOTOWANIE:
  1. Kaszę jaglaną przepłukujemy wodą kilka razy, przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczy i gotujemy w lekko osolonej wodzie w proporcji 2:1 (woda:kasza).
  2. Kiedy woda prawie odparuje, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na bok. Kasza dojdzie wtedy do siebie i będzie sypka.
  3. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  4. Wszystkie pozostałe warzywa ścieramy na tarce na grubych oczkach, przekładamy do garnka i dusimy na maśle klarowanym przez kilka minut.
  5. Następnie warzywa zalewamy wodą – około 2 litry lub wedle uznania, w zależności jak treściwą zupę lubicie.
  6. Dodajemy ziemniaki.
  7. Całość gotujemy przez  20-25 minut.
  8. Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, solimy i pieprzymy do smaku.

Gotowe! 🙂

PRZYGOTOWANIE NA THERMOMIX:
  1. Kaszę jaglaną przepłukujemy dokładnie kilka razy i przelewamy wrzątkiem, aby nie była gorzka.
  2. Do kielicha wlewamy 1000 ml wody i wsypujemy 1 łyżeczkę soli.
  3. Zakładamy koszyczek, wsypujemy kaszę jaglaną i gotujemy 15 min/100°C/obr. 4.
  4. Wyjmujemy koszyczek i odstawiamy.
  5. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i odkładamy na bok.
  6. Jarzyny obieramy, kroimy na kawałki i przekładamy do kielicha.
    Szatkujemy 3 s/obr. 5.
  7. Dodajemy masło klarowane i dusimy 5 min/100°C/obr. 1,5.
  8. Dodajemy 1500 ml wody, ziemniaki, sól i pieprz.
  9. Gotujemy 20 min/100°C/obr. 1,5.
  10. Dodajemy kaszę jaglaną.
  11. Podajemy posypane natką pietruszki.
    Gotowe! 🙂

Lekki krupnik z kaszą jaglaną

Lekki krupnik z kaszą jaglaną

Lekki krupnik z kaszą jaglaną