Obiady
Lekkie curry z soczewicą i szpinakiem
W naszej kuchni curry to potrawa goszcząca chyba najczęściej. Kombinacji jest tu mnóstwo, a smak zawsze wyśmienity. Tym razem w wersji wege ze szpinakiem i soczewicą. Zdrowe, lekkie i szybkie w przygotowaniu. Palce lizać! 🙂
Soczewicę warto dodać do naszego jadłospisu. Zawiera mnóstwo potasu, kwasu foliowego i łatwo przyswajalnego białka. Ma również niski indeks glikemiczny, co sprzyja osobom chorującym na cukrzycę.
Więcej naszych azjatyckich smaków znajdziecie tutaj: Azja Express – czyli nasze najlepsze przepisy kuchni azjatyckiej.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- Mleko kokosowe – 1 puszka
- Ugotowana zielona soczewica – 100 g
- Młody szpinak – 2-3 garście
- Cebula – 2 szt.
- Czosnek – 4 ząbki
- Papryczka chili – 1 szt.
- Starty imbir – 1 łyżka
- Miód/cukier kokosowy – 1 łyżka
- Kurkuma – 2 łyżeczki
- Liście laurowe – 2-3 szt.
- Bulion lub woda – 1/2 szklanki
- Sól
- Olej kokosowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Cebule i papryczkę chili kroimy drobno.
- Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy imbir, kurkumę, liście laurowe i wszystko razem podsmażamy na oleju kokosowym.
- Podlewamy wodą lub, jeżeli masz, bulionem i dusimy przez 5 -10 minut. Mieszamy w międzyczasie.
- Dodajemy mleko kokosowe i miód i dusimy przez 5 minut.
- Dodajemy szpinak i ugotowaną soczewicę.
- Mieszamy i dusimy przez kolejne 5 minut.
- Doprawiamy solą.
- Podajemy samo lub z ryżem.