ObiadyZdrowy dzieciak
Łosoś pod pietruszkową kruszonką
Dziś prosty przepis na pyszną rybkę. Danie pyszne i efektowne. W towarzystwie sałatki mamy gotowy obiad. Co ważne, przy zakupie łososia pamiętajcie, aby wybierać zawsze NIEHODOWLANEGO! Wierzcie nam, że smakuje zdecydowanie lepiej i jest zdrowszy. Na blogu mamy również pyszny przepis na Łososia faszerowanego szpinakiem z sosem maślano-koperkowym.
SKŁADNIKI (8 PORCJI):
- Filety z łososia lub polędwicy z łososia – 8 kawałków (ok. 120 g każdy kawałek)
- Płatki kukurydziane – 80 g
- Przyprawa curry – 1 łyżeczka
- Poszatkowana natka pietruszki – ok. pół szklanki
- Sól – 1 łyżeczka
- Pieprz – 1/4 łyżeczki
- Masło lub olej kokosowy – 40 g
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
- Na blasze do pieczenia wykładamy papier do pieczenia i układamy na nim kawałki łososia.
- Do miski przekładamy płatki kukurydziane i rozdrabniay je rękami na drobną kruszonkę.
- Dodajemy curry, sól i pieprz. Mieszamy.
- Dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki, masło i zagniatamy składniki rękami, aż się połącza i skleją.
- Taką kruszonkę kładziemy obficie na każdym kawałku ryby i zapiekamy przez około 20 min, aż się zarumieni.
- Podajemy z sałatką. My uwielbiamy ten przepis w towarzystwie Szybka sałatka z rukolą, kurczakiem i mango
Życzymy dużo zdrowia i smacznego 🙂 Harmonki