Czy wiecie o tym, że słoik to najzdrowsze naczynie do zabierania lunchu do pracy? Łatwo jest w nim podgrzać posiłek bez używania do tego mikrofali, bo wystarczy zalać go gorącą wodą i pozostawić, aż do uzyskania pożądanej temperatury. Oczywiście zajmuje to więcej czasu niż podgrzanie w mikrofali, ale jeśli i tak siedzimy w pracy, ☺ to warto z tego skorzystać.
Czy zdarza Wam się czasami, że brak Wam jest pomysłów co zabrać ze sobą na lunch do pracy? U nas głowa pełna pomysłów, więc chciałyśmy się z Wami podzielić informacjami jak ułatwić sobie troszkę życie i przygotować lunch na wynos.
Jest kilka rodzajów potraw które nadają się zawsze do słoika. ☺ Są to wszelkiego rodzaju zupy, które bardzo łatwo jest później odgrzać i nie zmieniają swojego smaku na drugi dzień. Zupy są bardzo zdrowe i niezbędne w naszej strefie klimatycznej, szczególnie w okresie jesienno-zimowymm, kiedy narażeni jesteśmy na wahania temperatury. Przygotowanie zup jest szybkie i łatwe, a zupki zawierają wszystkie niezbędne wartości odżywcze. ☺ Jeśli boicie się, że zupka to zbyt mało, to zawsze można do nich dołożyć warzywnych makaronów, kasz, kawałek ryby lub mięsa, albo posypać ulubionymi pestkami.
Naszymi ulubieńcami są:
Kolejną propozycją na idealny lunch do słoika jest kaszotto, które zawsze na drugi dzień jest lepsze. ☺ I nie zmienia swojej konsystencji.
Najbardziej lubimy to ze szparagami, ale w okresie zimowym ciężko jest je kupić lub są dość drogie, dlatego podmieniamy je na cukinię ☺
Idealną wersją jest też kaszotto z zieloną fasolką dla małych i tych dużych. ☺
Szybkie kaszotto z Zieloną Fasolką
Jeśli lubicie smaki kuchni hiszpańskiej serdecznie polecamy Wam paelle z komosą ryżową. Jest to aromatyczne jednogarnkowe danie, które robi się praktycznie samo. ☺
Paella z Komosą ryżową i krewetkami
Dla wszystkich fanów kuchni azjatyckiej też musi się coś znaleźć. ☺ U nas brązowy ryż z wędzonym łososiem. ☺ Brązowy ryż jest dużo zdrowszy niż biały, bo zawiera więcej błonnika i wartości odżywczych. Choć gotuje się go nieco dłużej, to naprawdę warto znaleźć na to czas!
Smażony Ryż z wędzonym Łososiem
Polski tradycyjny bigos to zdecydowanie wspaniała potrawa na wynos do pracy. ☺ My uwielbiamy go w wersji wegetariańskiej z grzybami i śliwkami ☺
Wegetariański Bigos z grzybami
Gulasz z batatów i cieciorki zapewni nam sytość i zaspokoi zachcianki na słodkie pyszności, po które często lubicie sięgać w pracy. No bo przecież są pod ręką i jako pierwsze dostępne, gdy dopadnie nas głód.
Z utęsknieniem też czekamy już na lato i nadchodzące wraz z nim
Idealnymi daniami do słoików są również sałatki. Bardzo ważne jest, aby zachować odpowiednią kolejność podczas przyrządzania sałatek do słoiczków!
Ale to już w kolejnym artykule.